Hopp til innhold

Sørger over kunstverkets dødsdom

ISFJORDEN (NRK): Rauma kommune vil rive gamle Storm Fabrikker, og tar dermed med seg det 60 år gamle veggmaleriet til Halvard Hatlen i fallet. Nå sørger barnebarnet og andre innbyggere.

Veggmaleri - Isfjorden - Torolf Torp

Torolf Torp har eid lokalene til Storm Fabrikker de siste 48 årene. Han synes også det er trist å miste det ærverdige kunstverket til Halvard Hatlen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Jeg synes det er veldig trist at bygget og maleriet blir revet, ettersom det er et veldig flott og fint familieverk med sterkt preg av optimisme. Maleriet er jo laget rett etter krigen, med all den positiviteten som var da, sier Halvard Hatlen, som er kunstnerens barnebarn og bærer samme navn.

Om optimismen rådet da verket ble ferdigstilt i 1954, er det i alle fall lite positivitet å spore i lokalene når NRK kommer til stedet tirsdag formiddag.

Storm Fabrikker Isfjorden - veggmaleri-sak

Anleggsmaskinene har gjort sitt inntog ved lokalene til Storm Fabrikker i Isfjorden tirsdag formiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Anleggsmaskiner og arbeidere er i full gang med å gjøre den gamle konfeksjonsfabrikken klar til å jevnes med jorden.

– 17. november er siste frist for dem som ønsker å bidra med ressurser til å redde maleriet. Kommunen har ikke råd til å bevare det, sier Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.

Lever i håpet

Det faller tungt for hjertet til Hatlen, som selv har fulgt i farfarens fotspor og dedikert store deler av sitt eget liv til kunsten.

Hans første møte med verket skjedde da han var 12-13 år gammel.

– Det er malt 10 år etter krigen, og portretterer gjenoppbygging, industrialisering og fremgang. Motivet er preget av seterhus, fjord, regnbue og et Bjørnstjerne Bjørnson-sitat. Vi har sendt brev til fylkesarkeologen om å få klassifisert det som kulturminne. Det er ikke bare å rive dette, sier han.

Hatlen lever dermed ennå i håpet om å få bevare maleriet, slik han også sa til Åndalsnes Avis, som først omtalte denne saken.

(Saken fortsetter under bildet)

Veggmaleri - Isfjorden - torolf torp og Svein Egil Heggstad

Torolf Torp skvatt til da byggeleder Svein Egil Heggstad fortalte at bevaringen av et større veggmaleri i Trondheim kostet rundt 20 millioner kroner. Dette var av teglstein-typen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Million-klassen

Hvis vi skal snakke om prisantydninger for hvor mye det kan koste å bevare maleriet, er det likevel fort gjort å få bakoversveis.

Anleggsleder Svein Egil Heggstad vil ikke gi noe konkret estimat, men sier det nettopp ble utført en lignende jobb på et veggmaleri i Trondheim som var over dobbelt så stort.

Prislappen i Trøndelag? 20 millioner kroner, ifølge bygglederen.

– Prisen kommer veldig an på om veggen er laget av teglstein eller betong. Dersom materialet er tegl, må man inn med avstivninger og gjennomføre en veldig stor operasjon der man sager det ut og heiser maleriet ut med kran. Maleriet kan fort veie opptil 10 tonn, sier Heggstad.

Vil ha maleriet på skolen

Torolf Torp har eid fabrikklokalene siden 1960, og skvetter til når han får høre prisen.

Mannen - rauma - Lars Olav Hustad

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad sier kommunen ikke har råd til å bevare Hatlen sitt veggmaleri.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Innen kort tid skal byggemannskapene finne ut om maleriet er laget på betong eller tegl. Han håper fortsatt det lar seg bevare.

– Hvis man innen rimelighetens grenser kunne fått tatt det ut og satt det på skolen i nærheten så hadde det jo vært flott. Det er trist hvis bygget rives, for det har så mye historie rundt seg, sier Torp.

Synd, men helt nødvendig

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad er enig i at det er synd å ødelegge veggmaleriet, men sier det er helt nødvendig for kommunen sin del.

– Vi har kjøpt et bygg for å rive det, for det skal utarbeides en ny kommunedelplan og reguleringsplan for hele Isfjorden. Hva som skal bygges der er ikke avgjort, men det blir til sentrumsformål, sier Hustad.

Han sier igjen at kommunen overhodet ikke har råd til å bevare maleriet, men sier det er stående tilbud til eventuelle private som ønsker å trå til.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL