Ta soppturen før det er for seint

På grunn av den uvanlig tørre og varme sommeren modnes soppen tidligere enn vanlig. Skal du sikre deg årets sopp bør du komme deg ut i skauen nå.

Wenche Eli Johansen plukker sopp

– En skal ikke være forfengelig når man skal ut på sopptur, sier Wenche Eli Johansen.

Foto: Jørgen Wear / NRK

Blant lyng og granbar sitter Wenche Eli Johansen på kne og plukker sopp. Vanligvis gjør hun ikke det før i midten av september, men nå bugner det av sopp i skogen.

Tidligere i sommer ble det spådd at mangel på regn kunne gå hardt utover soppsesongen. Det viser seg nå at varmen egentlig kun har ført til en tidligere sesong.

– Jeg kan ikke skjønne at soppen har kommet allerede. Det har vært tørt, men likevel dukker den opp før sesongen. Jeg skjønner ingenting, sier Johansen, som er leder i nyttevekstforeninga i Ålesund.

Wenche Eli Johansen forklarer hvorfor man bør skjære soppen.

Wenche Eli Johansen forklarer hvorfor enn skal skjære soppen.

– Alt blir modent tidligere

Feltbiolog Dag Holtan har observert vekstene rundt seg og har lagt merke til at alt kommer en måned for tidlig. Han forklarer at til og med bier og humler gjør seg ferdig med arbeidet sitt.

Dag Holtan

Feltbiolog Dag Holtan mener folk må smi mens jernet er varmt.

Foto: Odd Sørås / NRK

– Sommeren startet seint og så kom det som et takras. Alt ble modent samtidig og nå er det nesten over før høsten har kommet, sier han.

Holtan bekrefter at også soppen kommer tidligere enn før, til tross for tørke mange plasser. I grøfter, ved bekker, eller andre plasser der tjukk mose har klart å holde på fuktigheten, kommer nemlig soppen til å springe opp. Feltbiologen oppfordrer folk til å smi mens jernet er varmt.

– Soppen blir som epletrærne. Når eplene har kommet og har blitt høstet, så får du ikke flere epler på det treet den sesongen, sier Holtan.

Kantarell

Kantarellen bogna i skauen ved Molde.

Foto: Jørgen Wear / NRK

Fin familieaktivitet

Lenger inn i skauen finner Wenche Eli Johansen enda mer sopp. På bare noen timer sanker hun tre kilo med kantarell. I butikken kan prisen på fersk sopp variere, men ligger vanligvis rundt 200 kroner per kilo. Johansen oppfordrer alle til å dra ut i skauen for å plukke bær og sopp, og sier at det er en god mulighet til å benytte seg av naturen nå som mange har ferie.

– Barna er nysgjerrige! De er nærmere soppen og finner den fortere. Soppstuing med sopp barna har plukka selv er bare helt supert, sier Wenche Eli Johansen.

Wenche Eli Johansen gir deg et tips om hvordan du kan tilberede sopp.

Wenche Eli Johansen forteller hva hun liker å gjøre med den første soppen hun finner.

Om man er usikker på om soppen er giftig tipser Johansen om at det bare er å holde soppen separat til du får sjekket den hos en soppsakkyndig eller i nyttevekstforeninga sin egen app. Det finnes også mange soppkurs om man ønsker å lære mer.