NRK Meny
Normal

Sondre frykter han ikke får kjøre opp før til våren

Er du fylt 18 år og ønsker å ta lappen? Da kan det hende du må smøre deg med litt tålmodighet.

Sondre Havnsund Urkedal

Sondre Havnsund Urkedal har allerede kjøpt seg egen bil men frykter han ikke får kjøre den på egenhånd før til våren

Foto: Remi Sagen / NRK

Sondre Havnsund Urkedal har bestått teoriprøven og er ferdig med alle de obligatoriske kjøretimene. Han fyller 18 år i midten av desember, men får likevel ikke kjøre på egenhånd på en god stund. I Ålesund kan det nemlig være lang ventetid for dem som ønsker å ta førerprøven.

– Da jeg var ferdig med teorien fikk jeg beskjed om at neste ledige oppkjøringstime ikke er før i midten av januar, sier Urkedal oppgitt.

Han er elev ved Ålesund vidergående skole og hadde håpet på oppkjøring denne måneden siden han skal tilbringe januar og deler av februar på sjøen.

– Med så lang ventetid kan det bety at jeg ikke før kjøre opp før til våren, forteller han.

- For dårlig bemanning

Ole Årseth
Foto: Remi Sagen / NRK

Faglig leder ved Mini kjøreskole i Ålesund, Ole Årseth, bekrefter at hvis en elev ønsker å bestille oppkjøring så må de belage seg på 6 til 7 uker ventetid.

– Det er mange elever som er frustrert, forteller han.

Årseth tror problemet kan skyldes for dårlig bemanning hos Statens vegvesen.

– Det burde være en enkel sak for dem å bemanne på denne tiden av året. Det er ingen førerprøver på to hjul eller ferieavvikling sånn som på sommeren, forklarer han.

Ikke enig

Seksjonsleder Jan Erik Myhr i Statens vegvesen har ansvaret for avviklingen av førerprøvene. Han mener at de holder seg innenfor kravet på 20 til 25 dagers ventetid.

– Vi har generelt veldig lav ventetid, så dette kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Myhr.

Han kan ikke kommentere enkelttilfeller, men forteller at de har tiltak for å holde ventetiden nede.

– I utgangspunktet har vi mye kortere ventetid. Vi måler dette hver uke og har ganske god kontroll i forhold til ventetiden, mener Myhr.

Dyrere for elevene

Hvis Sondre Havnsund Urkedal må vente til våren med å kjøre opp frykter han at lappen kan bli dyrere enn han først hadde trodd.

– Jeg må ta flere kjøretimer hvis jeg ikke holder kunnskapen ved like. En kjøretime koster 600–700 kroner så da kan det fort bli dyrt, forteller han.

Hjemme i Søvik står en nyinnkjøpt bil klar til bruk. Så langt har Sondre Havnsund Urkedal bare fått brukt den til å øvelseskjøre.

– Jeg har gledet meg veldig lenge til dette. Det er surt å måtte vente når du føler deg klar til å kjøre opp.