NRK Meny
Normal

Solskjærs testamente - slik skal Molde gå videre uten Solskjær

Molde-sjefens fremtid i norsk fotball er usikker. Men manageren har støpt fast sitt eget testamente inn i klubbens grunnmur.

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær har selv bidratt til hvordan klubben skal ta ferden videre om han selv finner seg ny jobb.

Foto: Erik Hattrem / NRK

Ledelsen i Molde har tatt juleferie uten å offentliggjøre om de har fått et svar fra Ole Gunnar Solskjær om han vil forlenge sin avtale med årets cupmestre.

Testamentet ligger der

Men Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen mener Solskjær de tre årene han har vært manager i Molde, selv har bidratt med å forberede klubben på den dagen da han forsvinner.

For den solide grunnmuren Solskjær nå har bygget, som blant annet har materialisert seg i to seriemesterskap, skal bevares, og viderebygges.

– Ole Gunnar Solskjær har først og fremst gjort det gjennom måten han arbeider på hver dag. For dem som jobber tett på han, eller har muligheten til å jobbe tett med han i perioder, håper jeg de har sett, stilt spørsmål og selv gjort seg nytte av hans kompetanse i sine egne hverdager. Det er den beste måten å overlevere kunnskap på i tillegg til de uformelle diskusjonene om fotball, forteller Tarje Nordstrand Jacobsen til NRK.

Dette blir med videre

For det har i løpet av de siste tre år blitt veldig åpenbart for de fleste som følger med norsk fotball, at Solskjærs tanker om hvordan en klubborganisasjon skal være, har blitt testet ut i Molde.

TJN

Tarje Nordstrand Jacobsen tror Molde er godt rustet for et liv videre uten sin suksessmanager.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Noen ideer har Solskjær lykkes godt med, andre har vært mindre vellykket.

Molde-direktøren mener at Solskjærs mantra om «å gjenskape gode prestasjoner», er noe av det viktigste kristiansunderen tok med seg til klubben.

– Ole er vant til og vinne igjen og igjen og vet hva som skal til for å oppnå og gjenskape gode prestasjoner og resultater. Detaljene kan aldri bli viktige nok, hver eneste dag. Der har mange noe å strekke seg etter, sier direktøren.

Hva som nå blir det viktigste å ta med seg videre om Solskjær skulle velge å forlate Molde, er ikke fullt så lett å fortelle helt bestemt. Men den organisasjonsmodellen Solskjær har innført, skal videreføres.

– Det å peke på noe som er absolutt nødvendig å videreføre, er vanskelig, utenom at vi trenger minst 11 fotballspillere. For klubben sin del blir det viktig å fortsette etter den linjen vi har jobbet med de siste årene når det gjelder å utvikle klubben, på banen, rundt laget, og for øvrig i klubben, forteller Jacobsen.


Molde vant serien i 2011 og 2012. For én måned siden ble klubben norsk cupmester. Nike signerte nylig en langtidsavtale som utstyrsleverandør, etter at gigant-merket har vært borte fra norsk toppfotball noen år.

Mer penger inn – selv om Solskjær drar

Nordstrand Jacobsen frykter ikke at Moldes attraktivitet blant publikum og kommersielle samarbeidsparter skal forsvinne ut døra sammen med Solskjær.

– Det er vanskelig å spå fremtiden, Ole er den klart største profilen i norsk fotball og betyr mye oppmerksomhet for oss som klubb. Samtidig er det slik at Molde Fotballklubb henter de fleste inntektene sine fra våre supportere og fra det lokale og regionale næringslivet. Jeg tror at om klubben fortsetter å utvikle seg sportslig og levere stabilt gode resultater, så vil vi fortsatt kunne øke inntektene våre, sier han.

Om Solskjær forlenger eller forlater Molde, kunne ikke direktøren gi noen oppdatering på lille julaften. Han venter like spent på Solskjærs valg, som ja nettopp, en unge på julaften.