Hopp til innhold

Sofaputen ble svidd i vårsolen: – Skremmende opplevelse

Pyntespeilet reflekterte solstrålene fra vinduet og laget et stort svimerke i sofaputen. Eva Bente Fugelsnes er rystet over tanken på at det kunne ha blitt brann.

Sofapute ble svidd av sollys gjennom pyntespeil.

Gjennom pyntespeilet fant de skarpe solstrålene veien til sofaputen.

Foto: Fredrik Wold

Vårsolen er alltid etterlengtet, men hadde også en skremmende opplevelse å by på for Eva Bente Fugelsnes i Ørskog på Sunnmøre en nydelig dag i mars.

Hun hadde tatt på seg å passe barnebarna. Den yngste ville leke ute i det strålende været, mens den eldste på sju ville spille tv-spill. Det var da mormor skulle inn for å se hvordan det gikk med eldstemann på stua hun oppdaget en svart flekk på den gule sofaputen.

– Fikk angst og hjertebank

Hun så fort at det var svidd et stort hull i puten, men skjønte ikke med det samme hva som kunne ha skjedd. Ikke før hun så speilet som stod på stuebordet, og forstod at det måtte være det som hadde reflektert solstrålene fra den lave vårsolen som kom inn gjennom stuevinduet.

– Jeg fikk angst og hjertebank. Jeg tenkte på han som satt inne, og om det hadde tatt fyr og begynt å brenne mens han var der inne alene. Det var ganske skremmende. Jeg hadde vondt i magen ganske lenge etterpå, forteller hun.

Svidd sofapute

Hullet som ble svidd i sofaputen er mellom 3 og 4 centimeter stort, anslår Eva Bente Fugelsnes.

Foto: Fredrik Wold

– Kunne blitt brann

Skremt ble også Sindre Egeness i Ålesund brannvesen da han hørte om denne hendelsen. Han er leder for etatens forebyggende avdeling.

– Her har nok veldig mange faktorer slått til samtidig, mener Egeness.

Solstrålene har altså kommet inn vinduet, truffet speilet som har konsentrert strålen mot puten og skapt høy varme. Dette er brennglasseffekten man gjerne hører om i barndommen, og som kan brukes til å tenne ild med forstørrelsesglass.

– Det er vanskelig å si om dette kunne ha utviklet seg til en brann. Det kommer an på materialet, men i verste fall kunne det nok blitt brann av det vi ser på bildet, sier Egeness. Han mener folk må passe på hvor de plasserer glassgjenstander og speil.

Sindre Egeness

Sindre Egeness i Ålesund brannvesen sier det er viktig å passe på hvor du plasserer glassgjenstander og speil.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Norsk brannvernforening har ikke tall på hvor ofte branner starter på denne måten.

– Vi hører om det fra tid til annen. Det er relativt sjelden, men det skjer, sier Håvard Kleppe. Han er avdelingsleder for kommunikasjon.

Lærepenge

Eva Bente Fugelsnes i Ørskog har naturligvis blitt ekstra oppmerksom på hvor hun har speilet sitt stående nå.

– Jeg vet jo ikke hva som kunne ha tatt fyr, men solen beveger seg heldigvis. Hadde den stått stille så hadde kanskje puten tatt fyr.

Nå mener hun det er viktig at andre får høre om denne hendelsen og kan sikre seg mot brannfaren. Fra barnebarnet som satt intetanende med tv-spillet i stuen fikk hun klar beskjed etter å han funnet den svidde puten.

– Så det var det som luktet svidd. Nå fikk du deg en lærepenge, mormor!

Sofaputen fikk svi i sollyset
Foto: Fredrik Wold