Hopp til innhold

Forbered deg på mager fåreribbe til jul

Vinteren slipper ikke taket, og i dag snør det på Rindalsskogen i Møre og Romsdal. Ni dager før midtsommer har bøndene fremdeles ikke fått sendt sauene sine på beite. Nå spøker det for kvaliteten på juleribba.,

Snø i Rindalsskogen

Tett snøkave i Rindal på Nordmøre i dag. Mer snø i vente i morgen.

Foto: John Storholt

Det nærmer seg krise for sauebonde Marvin Røen i Rindal. I dag lavet snøen ned over Rindalsskogen.

600 sauer og lam som skulle til seters for å gjøre seg feite, må vente til at vinteren slipper taket.

På nattetid er temperaturen 3–4 grader. På dagtid 7–8 grader. Dersom ikke sommeren melder sin ankomst raskt, kan juleribba bli svært mager i år.

Dyra legger ikke på seg

– Det største problemet med kulden nå, er at melkeproduksjonen til mordyra går ned. Det blir lite melk til lamma. Samtidig bruker lamma veldig mye av den næringen de får i seg til å holde seg varm fremfor å vokse, sier Røen.

Han har nå 600 dyr gående utenfor gården sin som ligger på 150 meters høyde over havet. Sommerbeite ligger i høyden. Men det snør det fremdeles.

– Graset trenger i snitt sju grader for å vokse. Dermed blir det dårlige beiteforhold. I tillegg til at svært store nedbørsmengder har ført til at graset i lavlandet også blir gult, næringsfattig og dårlig, forteller bonden.

YR.no: Ingen tegn til varme ennå

Reddet av 2014

Værmessig er det ingen snarlig løsning på problemene. Det er meldt kjølig vær minst en uke fremover.

– Det begynner å bli akutt krise her nå. Får vi ikke dyrene på beite snart, blir sesongen veldig kort. Normalt blir det hentet ned i august/september.

Det som redder situasjonen fra fullstendig krise er faktisk den fantastiske sommeren i fjor.

– 2014 var varmt og godt. Vi fikk mye for, og det er dette foret vi nå må sette vår lit til når høsten nærmer seg. Slik situasjonen er nå karer vi ikke legge opp nok vinterfor. Nå er jeg glad jeg ikke solgte de rundballene med for jeg hadde til overs fra i fjor, sier Røen.

Les også: Her skulle egentlig sauene beite

Les også: Her skulle sauen vært på beite

– Kler oss for vinter

John Storholt tilbringer "sommerdagene" på hytta på Rindalsskogen. I dag var det lite som minte om at det var ni dager til Midtsommer.

– Vi våknet i dag tidlig til kraftige snøbyger. Det har fortsatt å snø i byger i hele dagen. Akkurat nå snør det utenfor her på ca. 300 meters høye, forteller Storholt.

Han er også forberedt på at snøværet vil fortsette.

– Det er meldt snø i morgen også, så her kler vi oss med ull og topplue som vi gjør vinterstid, forteller Storholt.

Han forteller at hele naturen er satt på "vent".

– Bjørka er ikke utsprunget, fuglene har ikke fått lagt egga sine, så her er sommeren på vent, sier John Storholt.