Snøen forstyrrer skred-målerne

RAUMA (NRK): Under onsdagens informasjonsmøte for de evakuerte sier sjefgeolog Lars Harald Blikra at snøen som har kommet oppe på fjellpartiet med Mannen gjør det ekstra vanskelig å lese av måleinstrumentene.

Lars olav hustad mannen rauma blikra

Politimester Arnstein Nilssen, ordfører Lars Olav Hustad og sjefgeolog Lars Harald Blikra orienterte for de evakuerte og pressen på samfunnshuset ved Marstein onsdag ettermiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det har kommet ganske mye snø oppe i fjellet den siste tiden. Det fører til mye støy for måleinstrumentene våre, så det er vanskelig å få målinger vi kan stole på. Vi jobber med det, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Mannen - anundsen

Sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Sammen med Lars Olav Hustad og justisminister Anders Anundsen møtte de på samfunnshuset ved Marstein for å snakke med og orientere de evakuerte om situasjonen.

Blikra sa bevegelsene i fjellet fortsetter i samme tempo som de seneste timer, men la også til at de er reduserte i forhold til tidligere døgn.

Snøen og frysetemperaturene kan ifølge geologen føre til at vannet og fjellet stabiliserer seg. Da er det ikke godt å si når skredet kan komme.

– Sterk historie

– Jeg vil uansett rose alle som har møtt opp her. Pussig nok er det dere som virker å ta dette mest med ro, sier ordfører Lars Olav Hustad til de evakuerte, med stikk til et samlet pressekorps og et helt folk som har fulgt skred-dramaet de siste dagene.

Mannen - rauma anundsen

Et samlet pressekorps svermet om justisminister Anders Anundsen fra ankomst til avgang. Her ved samfunnshuset i Marstein.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Justisministeren valgte på sin side å rose både de evakuerte, samt beredskapsapparatet, som han syntes fungerte veldig godt i denne spesielle situasjonen.

– Det er sterkt å høre historien til de evakuerte. Min primæroppgave er å si at jeg synes beredskapen har fungert på en god måte. Kommunen, sivilforsvaret, NVE og andre mannskaper samarbeider godt, og det er jeg glad for, sier Anundsen.

Han sier det er en svært spesiell situasjon, der man har å gjøre med naturkrefter som er vanskelige å beregne.

Utelukker ikke veistenging

Politimester Arnstein Nilssen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt sier de fortsatt er i beredskap, og utelukker ikke stenging av E136 dersom skredet går.

– Det vil bli en støvsky som kan skape trafikkfarlige situasjoner. Vi har en jernbane her som er stengt av, men som vi kanskje må ta en ny vurdering på når det kommer til godstrafikk, sier Nilssen.

Ordføreren varsler nytt informasjonsmøte torsdag kl. 09.00.

Direkte: Bilder fra fjellet Mannen.