Advarer mot snørike fjell

Skal man legge ut på fjelltur i sommer må man muligens pakke med seg både ski og truger.

Linda Flem

TURISTFORENINGEN: Daglig leder i Ålesund og Sunnmøre turistforening forteller at det er mye snø i Tafjordfjella.

Foto: Birthe Bringsvor
Pyttbua i Tafjordfjella

TAFJORDFJELLA: Pyttbua i Tafjordfjella er en av mange hytter man kan besøke.

Foto: Ålesund-Sunnmøre Turistforenign

Juni er tradisjonelt sett en sommermåned, men foreløpig er det lite tegn til sol, strandliv og sandaler. I stedet er det vått, grått og kaldt, og i fjellet er det til og med gode skiforhold skal man tro daglig leder i Ålesund og Sunnmøre turisforening, Linda Flem.

– Til de fleste hyttene i Tafjordfjella må man belage seg på enten å bruke truger eller ski for å komme seg frem. Rundt Reindalssetra, Pyttbua og Vakkerstøylen er det snøfritt, men bortsett fra der må man regne med å møte snø på veien, forteller hun.

Er dette vanlige snøforhold når vi nærmer oss midten av juni?

– Jeg snakket med sjefen på Patchellhytta om snøproblemene, hvis vi skal kalle det det, og han mente at vi ligger tre uker bak det som er vanlig når det gjelder snø, sier Flem.

De uvanlige snøforholdene til tross, Turistforeningen holder åpent som vanlig.

– Alle hyttene er åpne per i dag, og Reindalssetra er betjent fra 26. juni. Det er ingen problemer med snøen.

Les også: Geiranger taper penger på grunn av snø

Ikke fare for ras

Norges vassdrags- og energidirektorat har åpnet for å forlenge perioden de driver med skredvarsling. Per i dag stopper den 1. juni. Det er stadig mer populært blant folk å gå toppturer og mange er ute og benytter seg av naturtilbudene i regionen. Linda Flem mener derimot at det er trygt å ferdes i Turistforeningens områder.

– I våre fjellområder skal det gå greit om du treffer snø, med tanke på rasfare, sier hun.

Runde fyr er et populært turistmål i mer kystlige omgivelser, som også Ålesund og Sunnmøre turistforening drifter. Men vil man innom der i sommer må man være raske.

– Kystverket skal rehabilitere huset som vi bruker til overnatting. De skal skifte både vindu og tak, og vi må stenge på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Vi håper å kunne åpne igjen i september. Hvis man har lyst til å besøke fyret må man benytte seg før 22. juni, for da stenger det, forteller Flem.

Siste video/lyd

Ein fem år lang krangel etter rehabilitieringa av Freifjordtunnelen, hamnar no i forliksrådet. 
Statens vegvesen meiner ei svakheit i plastduken som ble laga, kan gi ekstrakostnader i hundremillionar-klassen.
Ålesund kommune har kome på kant med delar av kulturlivet i byen. Då det kom fram at mellom andre Matfestivalen ikkje lenger får halde til på sin tradisjonelle plass midt i sentrum - har mange års irritasjon kome til overflata.
Utdanninga for fagarbeidarane i maritim industri kan bli endra. Ei fersk masteroppgåve konkluderer blant anna med at ein må sjå på heile utdanningsløpet - og at haldninga til yrkesfaga må bli betre.