Hopp til innhold

Snart må høygravide Azmera ut av landet

Hun har oppholdt seg ulovlig i Norge i 7 år. Etter å ha fått klagen om utreise avslått, må hun reise fra samboer og sin to år gamle datter. Biskopen vil reise sammen med henne.

Azmera Tesfaye Beshir m/familie

SENDES UT: Azmera Tesfaye Beshir har fått utsendelsesdato den 1. desember. Biskopen i Møre sier at dette er et eksempel på hvor galt det kan gå når man ikke balanserer de ulike hensyn opp mot hverandre.

Foto: Roar Strøm / NRK

Leah er snart to år gammel. Hun er som norske toåringer flest. Hun liker Fantorangen og ser på filmer med mor eller fars mobil. Ikke vet hun at mamma kan bli borte i løpet av noen få dager.

– Jeg klarer nesten ikke å tenke på det, sier en gråtkvalt Azmera Tesfaye Beshir.

Biskopen vil reise sammen med henne

Samboerparet har tre barn sammen. Leah hadde en storebror som døde ved fødsel, og får nå et søsken som vil befinne seg sammen med mor i Etiopia.

Ingeborg Synøve Midttømme

Biskop i Møre, Ingeborg Synøve Midttømme, sammen med to år gamle Leah.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Det at Leah opplever at plutselig mor er borte og et søsken som ikke er her, det kan jeg nesten ikke tro skal skje, sier samboer Lars Tore Bjermeland.

Etter at paret sendte inn klage om utreise, ble den avslått av UDI og Beshir fikk ny utreisedato den 1. desember.

Biskopen i Møre, Ingeborg Synøve Midttømme har engasjert seg i saken. Hun vil pakke kofferten og reise sammen med småbarnsmoren, om politiet kaster henne ut av landet.

– Da vil jeg kjøpe en flybillett og være med for å se om hun og barnet kommer levende frem. Jeg vil se hvilke muligheter hun har for å føde barnet deres der nede, sier Midttømme.

Håper på engasjement fra Listhaug

For å kunne bli i Norge har Beshir måtte søke om familiegjenforening, men får ikke skaffet seg lovlig opphold med dokumenter som er i hjemlandet.

Leah ser film på fars mobil

Familien som snart venter sitt tredje barn kan bli splittet til jul.

Foto: Roar Strøm / NRK

Under sitt svangerskap med Leah i 2013, søkte hun om støtte for retur til hjemlandet, med ønske om å få fremsatt søknad om familiegjenforening. Hun måtte trekke sin søknad grunnet krav i hjemlandet om at søker eller representant måtte stille for utlevering av dokumentasjon, som er nødvendig for tilegnelse av reisedokumenter.

Når Beshir ikke kunne stille selv, eller hadde en representant i Etiopia, kunne den etiopiske ambassaden i Stockholm bistå med opprettelsen av gyldig pass. Men bare dersom nevnte dokumentasjon forelå.

Småbarnsmoren håper nå at innvandrings- og integreringsministeren vil gripe inn.

– Hun har familie og små barn, samme som meg. Kanskje hun vil forstå hva jeg føler, sier Beshir.

Ifølge kommunikasjonsrådgiveren i Justisdepartementet, vil ikke Sylvi Listhaug gå inn i enkeltsaker. Han viser til at statsråden har tillit til de vurderingene utlendingsmyndighetene har gjort i saken.

– Denne saken berører meg sterkt

Beshir skal etter planen forløses med keisersnitt på Molde sykehus i midten av januar.

– Jeg har mistet et barn før og jeg kan ikke det nå, sier Beshir.

Ingeborg Synøve Midttømme

Saken har berørt biskop Ingeborg Synøve Midttømme sterkt.

Foto: Roar Strøm / NRK

Biskopen viser sin fulle støtte til familien, hjemme i stuen deres på Vestnes. Selv om Beshir har oppholdt seg ulovlig i Norge, mener Midttømme at regelverkene ikke er samstemte med hverandre.

– Det er ikke greit i utgangspunktet å være her ulovlig, men noen ganger kolliderer regelverk mot hverandre. Hun gjorde det hun kunne for å skaffe seg lovlig opphold. Norge hindret henne i å reise ut.

–​ Hun måtte tilbake til landet hun hadde flyktet fra for å få dokumenter. Det fikk hun aldri gjort. Derfor mener jeg at denne saken ikke er vurdert på skikkelig måte, med de faktum som foreligger, sier Midtømme.

– Det går ikke an å bare være engasjert på papiret. Denne saken berører meg sterkt. Det er nok av eksempler på mennesker som blir sendt ut til en fremtid vi ikke vet noe om. Vi burde få et eget ombud for innvandrere og flyktninger. Vi burde følge med og se hva som skjer med de vi sender ut av landet.