Sterke reaksjoner på at sunnmøringene må sortere mer søppel

Fra nyttår neste år må også sunnmøringer sortere mer av søppelet sitt, slik romsdalingene har gjort i årevis. Ikke alle syns det er en bra utvikling.

Øystein Solevåg i ÅRIM

Fra 2017 får mange 4 plastdunker å forholde seg til når de skal sortere avfallet sitt.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Reaksjonene uteblir ikke etter at det nylig ble kjent at også sunnmøringene fra neste nyttår skal kaste glass og matavfall i dunker utenfor sitt eget hus.

Seriøst, en dunk til? skriver Per-Edlar Vestre Nedregård i kommentarfeltet til NRK Møre og Romsdal på Facebook mandag morgen.

Tenk hvor fullt det blir med dunker den dagen det skal tømmes, som det ikke er ille nok fra før. Jeg klarer meg mer enn nok med to, kvitterer Fredrik Sandvik.

I dag sorterer kundene på Sunnmøre vanlig avfall og papir, men nå skal de kunne sortere glass og matavfall også, sier daglig leder i ÅRIM, Øystein Solevåg.

Fra 2 til 4 dunker

Både romsdalingene og en del av nordmøringene er milevis foran sunnmøringene når det gjelder sortering av avfall. Nå kommuner sunnmøringen etter.

Fra nyttår 2017 starter utplasseringen av nye dunker for glass- og metall og matavfall.

Nå kommer det to dunker til, men i større bomiljø kan det hende det kommer løsninger med større dunker slik at alle slipper fire hver, sier Solevåg.

Øystein Solevåg i ÅRIM

Øystein Solevåg vil at kundene hans skal sortere enda mer

Foto: Torild Øvrelid / NRK

Kundene maser

Det er mange som tar utfordringen med mer sortering på strak arm. Etter at NRK Møre og Romsdal publiserte nyheten på Facebook mandag morgon, strømmer lovordene inn.

– Så bra, skriver Janne Kristin Roscoll Falch fra Kristiansund.

– Supert, mener Anette Mindresunde Kjølås fra Stranda.

Randi Dahle Strand i Sykkylven argumenterer også for sortering:

Så bra! Har ønska meg muligheten til å sortere mer hjemme i stedet for å måtte kjøre til en eller annen container i sentrum, skriver hun.

Øystein Solevåg forteller at ÅRIM-kundene er utålmodige og gjerne vil sortere mer.

– Sunnmøringene ligger bakpå i forhold til resten av landet, og det vil vi gjøre noe med, sier ÅRIM-sjefen.

Andre steder i fylket har de holdt på lenge med dette lenge , mens Søre Sunnmøre Reinhalsverk skal til med det fra 2018.

Tar 2 år

ÅRIM består av 11 kommuner på Sunnmøre pluss Vestnes og har cirka 100.000 personer som «avfalls-kunder». De første får nye dunker fra årsskiftet og så tror Solevåg at det vil gå et par år før alle har.

– Det har tatt tid å få det på plass med 12 kommuner som skal mene noe om saken, men nå er vi klare og vet at det vil være til det beste for miljøet, sier Øystein Solevåg.

Les også: Ålesunds gater fylles opp av søppel