Hopp til innhold

Snart er sykehusplasseringen klar - få grafisk oversikt her

Med hjelp fra NRKs grafikkavdeling kan du nå få et historisk tilbakeblikk og full oversikt før det historiske vedtaket 18. desember – nemlig plasseringen av det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tidslinje - sykehussaken» i nytt vindu

– Jeg driver ikke med nedtelling, slik som dere i media, humrer adm.dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal når NRK spør henne hva hun tenker om at det kun er rundt 30 dager igjen til vedtaket som bestemmer sykehusskjebnen for Nordmøre og Romsdal

Tirsdag er det nemlig nøyaktig én måned til styret i Helse Midt-Norge skal vedta plasseringen av det nye fellessykehuset.

Video Astrid Eidsvik blir direktør i Helse Møre og Romsdal

– Jeg driver ikke med nedtelling, slik som dere i media, humrer adm.dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Nyhetsspiller

Fire milliarder kroner skal investeres i et topp moderne sykehus som etter planen skal stå ferdig i 2021.

Det vil konkludere en strid som har gått gjennom mange faser og fasonger i årevis.

Ferdig med bakgrunnsarbeidet

– Akkurat nå er vi inne i en avslutningsfase med idéfaserapporten, og driver med såkalt kvalitetssikringsarbeid. Alt bakgrunnsarbeidet er nå ferdig, sier Eidsvik.

Direktøren vet hvor lidenskapelig opptatt de berørte innbyggerne er av sykehus-plasseringen. Hun sier naturlig nok at det viktigste for henne er å gjøre en best mulig jobb inn mot vedtaket i desember.

Helse Møre og Romsdal skal først fatte sitt vedtak 17. desember, før Helse Midt-Norge tar den endelige avgjørelsen dagen etter.

Trykk på de forskjellige sykehus-alternativene og les Norconsult sine vurderinger for Hjelset, Astad og Storbakken:

I skjemaet under kan du fylle inn adressen din, og deretter beregne hvor lang tid du vil bruke på å kjøre til det nye fellessykehuset:

Sykehusstriden i historisk perspektiv

I tidslinjen over kan du gå gjennom de viktigste hendelsene siden fylkestinget vedtok å bygge nytt fellessykehus på Lundavang i Molde.

Der kan du se hvordan Helse Midt-Norge sitt vedtak om to sykehus i 2004 sto seg da debatten om funksjonsfordeling skapte splid i 2010.

I de medfølgende linkene kan du også lese hvordan helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen brakte romsdalingene og nordmøringene til kokepunktet da hun skar gjennom og stoppet Nye Molde Sykehus det samme året.

Andre viktige punkt er sammenslåingen av helseforetakene i fylket, og utnevnelsen av Astrid Eidsvik som leder for hele organisasjonen.

Interaktivt kart

Anne-Grete Strøm-Erichsen i Molde

Daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte demonstrantenes vrede i Molde i desember 2012 da hun utsatte byggingen av nytt sykehus til 2018.

Foto: Herskedal, Kjell / Scanpix

Det er Norconsult og SINTEF som har utarbeidet rapportene for Helse Møre og Romsdal, som skal være en del av vurderingsgrunnlaget for plasseringen av fellessykehuset.

I artikkelen finner du NRKs interaktive kart, som viser de tre plasseringene – Hjelset i Molde, Astad i Gjemnes og Storbakken på Frei i Kristiansund.

Ved å trykke på de forskjellige plasseringene vil du få opp satellittbilder av stedene.

I den øvrige fanen finner du egenskaper for tomten, slik de er vurdert av Norconsult.

Diagrammet under kartet gir et tallfestet sammenligningsgrunnlag mellom de tre plasseringene.

Merk: Nullverdien representerer det såkalte «nullalternativet», som betyr at man forkaster byggeplanene og fortsetter med dagens to sykehus.

Mer informasjon om diagrammet og Norconsult sine vurderinger finner du HER.

Se folkemøtene i reprise

Særlig i høst har debatten om plassering rast med full styrke, og temperaturen var høy på flere av folkemøtene i de tre byene i oktober.

Disse møtene kan du nå se i reprise i videovinduene under.

Folkemøte i Molde - nytt fellessykehus
Folkemøte i Kristiansund - nytt fellessykehus
Folkemøte i Gjemnes - nytt fellessykehus

Se dronevideoer av sykehus-lokasjonene Hjelset, Astad og Storbakken

Se dronebilder av Hjelset-tomten HER
Se dronebilder av Astad-tomten HER - Gjemnes
Se dronebilder av Storbakken-tomten HER - Frei Kristiansund