Hopp til innhold

Tilbyr mobbe-hjelp på nett

Nettmobbing blant unge kan foregå over lang tid før voksne får greie på det og tar tak i det. Men nettet kan også være stedet der man kan få hjelp.

Klara Klok svarer på spørsmål om mobbing på nett.

Therese Utgård

Therese Utgård er en av nettlegene på nettstedet Klara Klok.

Foto: Brede Røsjø / NRK

– Vi er på ungdommens arena. Ungdommene er jo på nett nå for tiden, og hvis vi skal ha pasienten i sentrum så er det viktig at vi gjør det på pasientens premisser, sier Therese Utgård som er nettlege for Klara Klok.

På nettsiden Klara Klok kan ungdom fra hele landet raskt komme i kontakt med helsepersonell som svarer på vanskelige spørsmål. Nettjenesten er et tilbud til ungdom mellom 15 og 25 år. Rundt om i landet er 45 eksperter innen helse klar til å svare. Spørsmålene som kommer er ofte slike som de unge ikke våger å snakke om hverken til venner eller foreldre.

For vanskelige spørsmål blir lettere å stille når de kan stille anonymt på nett tror helsepersonellet som svarer på henvendelsene.

– Jeg tror det er mange som sliter mer enn det gir inntrykk av. Mange som holder det skjult fra omgivelsene og som forteller at de ikke har fortalt det til noen, sier Utgård.

– Redd for å si noe

Karoline Otlo Gjerde

Karoline Otlo Gjerde sier at man kan være redd for å snakke om mobbing.

Foto: Brede Røsjø / NRK
Lars Kvam Karbø

Lars Kvam Karbø er elev ved Fagerlia videregående skole.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Venner er viktige, men det finnes tabubelagte problemer som det er vanskelig å sette ord på selv til en nær venn. Nettmobbing kan være et slikt problem. Nettstedet Klara Klok har svar på det meste ungdom lurer på.

– Man er kanskje redd for å si det til noen. Man er redd for at de skal tenke på samme måten som mobberne tenker, sier Karoline Otlo Gjerde som er elev ved Fagerlia videregående skole i Ålesund.

Hvem som er utsatt for mobbingen kan også være vanskelig å se.

– For mange så er det vanskelig å innrømme og ha nok selvinnsikt til å ta steget og begynne å snakke om det, sier medelev på Fagerlia, Lars Kvam Karbø.

Alvorlig mobbesak på nett

På Sykkylven ungdomsskole har de gjort mye for å unngå mobbing. Likevel fikk en alvorlig sak foregå lenge på nettet før de som kunne hjelpe ble varslet. Flere elever skal ha vært innblandet i mobbingen som skal ha foregått på Facebook, og politiet gikk til aksjon mot skolen, ifølge Sunnmørsposten.

Tove Sperre

Miljøterapeut ved Sykkylven ungdomsskole, Tove Sperre, sier at det er vanskelig for skolen å oppdage mobbing som foregår på nett.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

For de ansatte på skolen kan det være vanskelig å få med seg mobbingen når den foregår på nett.

– Det foregår mest på fritiden. Så det vil automatisk ta en stund før vi på skolen får opplysninger om det som har skjedd, sier Tove Sperre, som er miljøterapeut ved Sykkylven ungdomsskole.

Uforpliktende å ta kontakt på nett

Selv om Therese Utgård jobber med å svare på spørsmål for Klara Klok bare et steinkast fra ungdomsskolen i Sykkylven, aner hun ikke om hun får spørsmål fra noen i nærmiljøet. Men hun vet at nettstedet ofte får de vanskeligste spørsmålene.

– Det er lett for dem å stille spørsmålene, og enkelt å få svar uten at det ligger så mye forpliktende i det, sier hun.