NRK Meny
Normal

Tror de kan være redda ut av dødsskyggens dal

Landets eneste produsent av små vindmøller tror olje- og energiministeren har redda dem fra dødsskyggens dal. I går varsla han enklere regler for dem som vil kjøpe de små møllene.

Bjørn Helset

Daglig leder Bjørn Helset i Wind Energy Nordic er alene i landet om å levere små vindmøller. Han liker godt forslaget fra olje- og energiministeren.

Foto: Odd Kristian Dahle / NRK

- Dette var både fantastisk og uventa. Vi er på randen av oppløsning, men kommer ikke til å gi opp, sier daglig leder Bjørn Helset i Wind Energy Nordic i Ørsta.

Varsler regelendring

Lien varsler en regelendring som kan gjøre det mulig å sette opp inntil fem vindmøller på opptil 1 megawatt uten å søke om konsesjon fra Norges vassdrags og energidirektorat (NVE). Et ja fra kommunen skal være nok, skriver Nationen.

Ørstafirma jubler over vedtaket

Bjørn Helset, daglig leder i Wind Energy Nordic i Ørsta, jubler over vedtaket.
- Vi er et nystarta selskap, vi har holdt på i dødens dal på tredje året, sier Helset.

- Dette var et svært positivt utspill fra Lien. Når han vil tillate bygging opp til 1 MW, er vi inne på et nivå som er veldig bra for oss, sier Helset.

Selskapet har fått varsel fra Brønnøysundregisteret om tvangsoppløsning, på grunn av manglende innsendt rekneskap.

Hans selskap er det eneste i landet som leverer små vindmøller, som Lien nå åpner opp for.

Les også:

Begeistring hos bondelaget

Per Skorge

Bondelagets generalsekretær, Per Skorge, er positiv til at det kan bli enklere å sette opp små vindmøller.

Bondelaget er også begeistret.

- Både for småkraft og gårdsvind har byråkratiet jobbet så sakte at det har vært et hinder. Dette vedtaket kan være et vesentlig bidrag til fortgang. Her synes jeg Lien tenker riktig, sier Bondelagets generalsekretær Per Skorge.

Kritisk stemme

Naturvernforbundet har markert seg som en kritisk stemme mot vindmøller på grunn av naturinngrepene, men små vindmøller har de ikke noe imot.
- Disse vindmøllene kommer nok for det meste til å settes opp i områder som er utbygd fra før og nært strømnettet. Det er nok ingen som kommer til å bygge nye veier for å bygge ut 1 megawatt, sier Lars Haltbrekken.