Kan kunsten å unngå for nærgående spørsmål

I dag trente Forsvarets spesialkommando sammen med politiet i Kristiansund. Vi møtte én av FSKs myteomspunnede operatører.

Nasjonal terrorøvelse i Kristiansund.

27 år, fra østlandet og møter du han på byen, vil du mest sannsynlig tro han sitter på et kontor og flytter papir.

Du kan få vite følgende: Han er 27 år, snakker østlandsdialekt og bærer den samme angrepsrifla som de aller fleste i sin enhet. Han er inne i sitt åttende år som yrkessoldat og grunnutdannelsen er fallskjermjeger.

Da han var 16 år drømte han om å bli fotballproff.

FSK-operatøren vi møter har som resten av enheten, ikke noe ønske om å røpe sin identitet. I dag viste han forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, justisminister Grete Faremo, forsvarssjef Harald Sunde og et skuelysten publikum hvordan et terroranslag med en påfølgende gisselsituasjon kan løses.

BELL 412SP

Spesial-operatører settes inn med Bell-helikopter.

Foto: Erik Hattrem

Gemini 2013 er i gang.

Forsvarets spesialstyrker trener der sammen med lokalt heimevern og politiets enheter for terrorbekjempelse. Gemini er en øvelse som avholdes hvert år, og i år er den lagt til Nordmøre og Romsdal.

For å synliggjøre hvordan politiets beredskapstropp og Forsvarets spesialkommando jobber sammen om å bekjempe terrorister, ble det i dag holdt en åpen demonstrasjon ved Statoils nybygg på Vestbase i Kristiansund.

De fleste ville kanskje ha likt godt å kunne heve stemmen og med stolthet berette om hvilken heftig jobb man har, når man kan komme enten via helikopter eller spesialkjøretøy for å renske et sentralt bygg for terrorister.

Om du møter operatøren vi her snakker med og spør om hva han driver med, får du et svar.

– Da sier jeg at jobben min er i Forsvaret og dreier seg om antiterror, forteller operatøren.

Men blir spørsmålene mer detaljert og inngående, lukkes munnen for godt om temaet. At de er trent på å endre fokus og finne finurlige måter å ikke avgi sensitiv informasjon, blir godt demonstrert under dette intervjuet.

Operativ ledelse

Disse to ledet operasjonen sammen. Nærmest sitter politiets operativt ansvarlige for beredskapstroppen. Lengst vekk, operasjons-sjef for FSK

Foto: Erik Hattrem

Fotballproff var drømmen

Valget om å satse på en jobb som yrkessoldat lå ikke og ruget helt fra barndommen av, men kom først i vernepliktig alder.

– Først og fremst var det utfordringa denne jobben gir som trigget motivasjonen min til å søke opptak som fallskjermjeger, deretter handlet det om å finne min egen verdiplattform oppe i det hele, sier operatøren.

Men som ung, idrettsinteressert og en ekstremt friluftsglad person, var yrkesdrømmen veldig anderledes.

– Jeg trodde som ungdom, at livet skulle handle om å bli fotballproff. Jeg spilte som junior for en klubb i førstedivisjon. Men en skade gjorde at fotballen ble trappa ned. Sett i ettertid, hadde jeg aldri blitt proffspiller uansett, sier han med en dårlig skjult latter.

FSK

FSK i høy hastighet gruppert på spesialkjøretøy.

Foto: Erik Hattrem

Sjarmør-operasjon

Mange av de som i dag overvar demonstrasjonen av slagkraft i Kristiansund, lot seg imponere. Det var meningen også. Men FSK-operatøren skulle helst ønsket at han heller var på Rena leir og drev trening for alvor, uten et offentlig publikum.

– Denne typen drill, som er kun myntet på å vise oss frem for presse og publikum, skulle jeg ønske at jeg slapp å drive med. Dette var ikke en skikkelig øvelse, det er skikkelig trening og helt reelle øvelser jeg helst vil holde på med, sier han.

Operatørene i FSK er etter eget utsagn, helt ordinære gutter fra hele landet. Vår operatør hadde bodd tre netter i telt i sitt liv før han kom inn i til førstegangstjeneste.

– Da fryktet jeg at bondeguttene skulle slå meg i å leve ute i felt, jeg var bygutt og urban. Men det er viljen til å ikke gi seg, aldri gi opp som er det sjefene vil ha, sier han og forteller hva han selv mener den tøffe jobben gir av personlig nytese:

– Jeg får en følelse av å være klar til innsats, selvtilliten på at jeg kan bidra og utføre min definerte jobb blir sterkere. Selvsagt opplever jeg et samhold av det helt ekstreme.

Solid erfaring

De som har en bakgrunn fra spesialenhetene i Forsvaret, har i dagens samfunn svært gode sivile jobbmuligheter etter endt karriere, om de selv ønsker å gjøre noe annet en forsvarsrelatert arbeide.

forsvarsminister Strøm-Erichsen

Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen fikk i dag møte operatører fra både FSK og Politiet.

Foto: Erik Hattrem

– Jeg er nå 27 år gammel og hva jeg skal gjøre resten av min yrkeskarriere, det snakker jeg ikke om, men alternativene er gode. Jeg kan selvsagt fortsette i FSK etter at operatør-karrieren avsluttes. Instruktører og skrivebords-offiserer må også denne enheten ha, forteller han.

Spesialkommandoen er ikke fylt opp av testestoronbomber i starten av 20-årene, godt voksne menn, er fortsatt aktive operatører.

– Aldersspennet er fra 20 år til litt opp i førtiårene. Den bredden av alder pluss sammensetningen av personligheter gir styrken en ultra-sterk indre kompetanseplattform, forteller operatøren som har gjort jobber fire ganger i utlandet for Norge.

Første gang i 2007, så i 2009 og to ganger i 2012.