Sluggeren som endret stilen

FrP-politiker Harald Nesvik sier han måtte endre på stilen etter at han ble parlamentarisk leder i partiet.

Harald T. Nesvik (Frp)

Som parlamentarisk leder i Frp har Harald Nesvik en av de viktigste og mest krevende jobbene i norsk politikk.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg har fått en posisjon som gjorde at jeg måtte endre stil, sier Harald Nesvik til NRK.

Gjennom 16 år var FrP-politikeren kjent som en kompromissløs opposisjonspolitiker som ofte gikk i strupen på regjeringa.

Nå sitter Frp med regjeringsmakten, og som parlamentarisk leder er det Harald Nesviks jobb å forhandle frem avtaler og kompromisser i Stortinget.

En svært krevende jobb

Fordi Frp sitter i en mindretallsregjering er dette en posisjon som gir stor innflytelse, men det er også en svært krevende jobb.

Harald Nesvik

Harald Nesvik er den tredje parlamentariske lederen i Fremskrittspartiets historie.

Foto: Trond Vestre / NRK

– I Fremskrittspartiets historie har partiet bare hatt tre parlamentariske ledere. Det er Carl I. Hagen, det er Siv Jensen, og det er meg. Det sier seg selv at en da går til verket med en viss form for ydmykhet, sier Harald Nesvik.

Harald Nesvik ble valgt inn på Stortinget første gang i 1997 og ble raskt en markant politiker i helse- og sosialkomiteen på Stortinget. I perioden 2005–2009 var Nesvik leder for denne komiteen.

Etter stortingsvalget i 2013 gikk Frp inn i en topartiregjering sammen med Høyre, og med Venstre og KrF som samarbeidspartier i Stortinget. Regjeringen Solberg er en mindretallsregjering som er avhengig av støtte i Stortinget. Derfor blir Harald Nesviks jobb som parlamentarisk leder i Frp svært viktig.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

budsjettavtale stortinget

Harald Nesvik har en sentral rolle når budsjettforhandlingene blir vanskelige i Stortinget.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Forventningene er enorme

– Det er klart det er et krysspress. I et parti som har vært i opposisjon i 40 år så vil det være enorme forventninger når vi nå har kommet i posisjon. Samtidig så vil det være forventninger fra andre partier om at ting skal gå i en annen retning, sier Nesvik.

Vi møter Harald Nesvik i vandrehallen i Stortinget. Han har det travelt. Dette er en dag der det skjer mye i Stortinget. Samtalene om det reviderte budsjettet er i full gang, regjeringspartiene forhandler med Venstre og KrF om jordbruksoppgjøret og elektrifisering av oljefeltene på den såkalte Utsira-høyden skaper hodebry for Frp sin olje- og energiminister.

Må følge alle prosessene

Det er Harald Nesviks jobb å holde seg orientert om alt som foregår rundt forhandlingsbordene.

– Det er utfordrende i perioder. Vi har fantastisk flinke folk som gjør jobben, og dette er ikke saker som i utgangspunktet kommer opp på parlamentarisk nivå. Men jeg må følge alle prosessene for dersom det blir løftet opp så må jeg vite alt fra A til Å, fra du begynte til du brøt, sier Harald Nesvik.

Som opposisjonspolitiker var Harald Nesvik kjent som en slugger med klare prinsipielle standpunkt. Jobben som parlamentarisk leder krever diplomatiske evner.

Berømmer Nesvik

Oskar Grimstad

Stortingsrepresentant Oskar Grimstad er overrasket og imponert over Nesviks evne til å omstille seg.

Foto: Trond Vestre / NRK

Partifellen på Stortinget, Oskar Grimstad berømmer Nesvik for hans evne til å omstille seg i den nye rollen som parlamentarisk leder.

– Det var mange som var spent på om en politiker med så lang fartstid ville klare omstillinga fra det å være veldig prinsipiell i forhold til det Fremskrittspartiet står for til å bli den som skal balansere veldig mange syn i en gruppe full av individualister. Det har han klart på veldig god måte. Jeg er imponert over Harald, sier Oskar Grimstad.

– Er du overrasket?

– Ja, jeg er overrasket. Vi har alltid kjent Harald som den prinsipielle. Han har alltid vært opptatt av hva partiet mener og hva landsmøtet har bestemt, og at vi ikke skal jenke oss fordi vi skal et talerør for landsmøtet. Og så skal du snu om til å bli den som skal være diplomaten, sier Grimstad.

– Jeg tror mange vil se at jeg har forandret stilen betydelig det siste året. Det er fordi du må kunne spille på mange arenaer samtidig. Du kan ikke bare være slugger. Du må også være en samlende person som motiverer de andre. Det er klart at jeg har fått en posisjon som gjorde at jeg måtte endre stil. Jeg kan ikke være like firkantet som jeg har vært gjennom livet i den posisjonen som jeg har nå, sier Harald Nesvik.