Hopp til innhold

Sløser med antibiotika

Det norske oppdrettsselskapet Marine Harvest bruker 5 000 ganger mer antibiotika i Chile enn i Norge. Det viser en rapport fra selskapet selv.

Laks
Foto: MOLLY RILEY / REUTERS

Naturvernorganisasjonen WWF mener rapporten er hårreisende. Høy bruk av antibiotika kan føre til motstandsdyktiget mot legemiddelet, bivirkninger hos laksen og spredning til villfisk, skriver Dagbladet. Marine Harvest har avdelinger over hele landet, flere også i Møre og Romsdal.

- Hårreisende

Norske oppdrettsselskap bruker 5.000 ganger så mye antibiotika i Chile enn i Norge. I en ny rapport forteller oppdrettsselskapet Marine Harvest selv om de enorme mengdene antibiotika næringen bruker i lakseoppdrett i Chile, skriver Dagbladet. Tallet som selskapet selv oppgir, er 5.000 ganger høyere enn tallet for bruk av antibiotika i norsk oppdrettslaks.
- Dette er hårreisende tall, sier Karoline Andaur i Verdens
Naturfond WWF, som lenge har prøvd å få denne informasjonen fra
selskapene.

Kan føre til resistens

Overdreven bruk av antibiotika kan føre til resistens mot
antibiotika, skader og bivirkninger hos laksen og spredning til
villaks og lokale miljøproblemer. I Chile er det svært intensiv oppdrett på et konsentrert område, med minimal kontroll fra myndighetenes side. Dette har ført til mye sykdom, noe som i sin tur har ført til at selskapene har pøst på med antibiotika, slik som i Norge tidligere. I dag er oppdrettsnæringen i Chile nær kollaps som følge av problemene med sykdom. Kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i Marine Harvest
innrømmer problemet og sier at de mye tidligere skulle ha fått til endringer. I fjor tok de i bruk vaksine og kuttet antibiotikaforbruket.