Det vanskelige skolevalget

Det er et viktig valg de skal ta, og nå tikker tiden fort for de mange 10. klassingene som skal søke videregående skoler.

Severin Peter Farstad Strand

Severin Peter Farstad Strand sier han vil bruke tiden godt inn mot søknadsfristen.

Foto: Hans-Olav Landsvwerk / NRK

– Jeg har ikke lagt inn noen søknad ennå, sier Severin Peter Farstad Strand.

Han er en av mange som ennå ikke helt har bestemt seg for veien videre. Han benytter seg derfor av muligheten til å besøke Spjelkavik videregående skole i Ålesund når de holder åpent hus. Det er viktig å gjøre litt undersøkelser og snakke med familien, sier han, og avslører at han er glad i matte og engelsk.

Melissa Pedersen og Anna Elvehøy

Melissa Pedersen og Anna Elvehøy benyttet sjansen til å informere om det de holder på med på Spjelkavik videregående skole. De forteller at det var en vanskelig periode før de bestemte seg, men er godt fornøyde med valget.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Lytte til hjertet

Det er ennå noen uker igjen til søknadsfristen 1. mars, og mye å ta stilling til for alle de som nå skal gjøre et valg som kan bli svært avgjørende for fremtiden. Det kan være en vanskelig tid for mange, og det er mange faktorer å ta hensyn til.

– Det er kanskje aller viktigst å gå etter hjertet og tenke på hva du er interessert i, sier Ruth-Wenche Hebnes Vinje.

Hun jobber som lektor ved Spjelkavik videregående skole og har en master i karriereveiledning. Usikkerheten som mange nå kjenner på mener hun kan være positiv.

– Er du usikker vil du gjerne være mer søkende etter informasjon, mer fleksibel og mer kreativ enn om du bare tenker på at du skal inn der eller der. Positiv usikkerhet er faktisk et gode i den tiden vi lever i, mener Hebnes Vinje.

Ruth-Wenche Hebnes Vinje og Anita Alnes Solevåg.

Lektor Ruth-Wenche Hebnes Vinje og rådgiver Anita Alnes Solevåg er enige om at det er viktig å velge skole etter interesse.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

– Ta valget selv

Både foreldre og venner har stor påvirkningskraft i prosessen frem mot et valg. Det er lett å henge seg på venner, men ikke nødvendigvis alltid så lurt.

– En må, hvis man klarer og er moden for det, ta et eget valg selv, sier Hebnes Vinje.

Mange trenger litt hjelp og veiledning. Lektorens råd er å snakke med venner, og mange rundt deg med ulike yrker for å finne ut hvilket yrke som kan være interessant.

– Er du ikke så interessert i teoretiske fag bør du heller tenke en praktisk vei. Så kan du heller bygge på med allmenfaglig påbygging senere. De som skal gå studespesialisering må gjerne være interesserte i å jobbe med skolearbeid, gjøre lekser og tenke at de skal inn på høgskole. De som er usikre bør bruke de siste ukene før søknadsfristen ved for eksempel å kartlegge egne interesser på nav.no eller vilbli.no, sier Hebnes Vinje.

Det er et veldig viktig og ganske avgjørende valg. Et feilvalg er likevel ingen krise, mener hun. Det er fint mulig.

Har bestemt seg

To som har bestemt seg er Thomas Solevåg Tafjord og Johannes Aure Aannø. De har tenkt å begynne på skolen de nå er på besøk hos. Det er realfagene som frister dem, og de har fått kjennskap til at det skal være gode realfaglærere ved Spjelkavik videregående.

– Så er jo skolen ganske fin, legges det til.

Thomas Solevåg Tafjord og Johannes Aure Aannø.

Thomas Solevåg Tafjord og Johannes Aure Aannø benyttet sjansen til å besøke skole de har tenkt å søke seg til.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK