Hopp til innhold

Slik tar du deg frem i beiteområder

Det blir stadig færre beitedyr å se i landskapet, men flere mennesker. – Folk vet ikke hvordan de skal ta seg frem i beiteområder, mener Ottar Longva i landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Sau på beite

Sauebøndene fortviler fordi folk ikke vet hvordan de skal oppføre seg på beiteområde.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Longva sier det er lett å glemme bondens behov hvis man ikke har noe kjennskap til dette.

– Hvis man ikke tenker seg om er det fort gjort å skape problemer. Det er snakk om husdyr som går i utmarken og da kan det å glemme å lukke en le bli et problem, sier han.

Les også:

Fortvilte sauebønder

Kyr på beite

Kyr som koser seg på et beite.

Foto: privat

Fylkesmannen er bekymret for at folk ikke er flinke nok til å ta seg frem i beiteområder og kulturlandskap på forsvarlig vis. De opplyser at flere sauebønder er fortvilte over ødelagte gjerder, grinder som ikke blir lukket og hunder som får springe uten bånd.

– Dyra tar seg ut av beiteområde, ned på innmark og går inn på eiendommer til folk. Dette skaper irritasjon for folk som bor der og problem for bøndene som skal holde dyrene på beite, sier han.

Longva sier også at det er et problem når folk ikke har hundene sine i bånd.

– Det er klart at det er et kjempeproblem for dem som har dyrene sine gående på beite, sier han.

Les også:

Drepte sau

En av de fortvilte bøndene er Bjørn Helge Smiseth fra Ålvundfjord. For noen uker siden fikk han beskjed om at en hund ute av kontroll og uten bånd hadde drept en av sauene hans.

– De som eide hunden var skikkelige og fortalte hva som hadde skjedd. Det er viktig at folk sier ifra slik at det ikke ligger igjen et dyr i marka som må lide, sier han.

– Jeg har hørt om tilfeller der folk ikke har sagt fra, så det var fenomenalt at jeg fikk beskjed, sier han.

Longva oppfordrer til å tenke litt ekstra etter når en ferdes i beiteområder.

– Man må ha det i bakhodet, det er vanlig, sunn fornuft som gjelder. Man må oppføre seg slik at dyra holder seg på plass og slik at det går an å beite i utmarken.

Les også:

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL