Hopp til innhold

Slik skriver du påskekrim etter oppskrift

Ifølge forfatteren Tiger Garté finnes det nærmest en oppskrift på hvordan man kan skrive populær krimlitteratur. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er enkelt.

Illustrasjonsbilde av bok liggende i snø i påska

PÅSKE: Krimbøker og serier hører påska til.

Påskekrim er et særnorsk fenomen, og få er mer glade i å sette seg ned med en god bok enn nordmenn. Og det gjerne i påska.

Tiger Garté

Forfatteren Tiger Garté både leser og skriver mye krim. Selv er han også forlagssjef og redaktør i Tigerforlaget.

Foto: Nathan Lediard

Forlagsmannen og forfatteren Tiger Garté fra Surnadal mener det er noen bestemte punkt som må være med i den typiske krimboka. Han forklarer at det nemlig er store forskjeller på å skrive en roman og krim.

– Når man skriver en roman så blir vegen ofte til mens man går. Man kan ha utgangspunkt i en karakter eller et sted, og så baller det på seg etter hvert, forteller han.

Men slik er det ikke med krimlitteraturen, mener Garté. Da må man nemlig ha planen klar på forhånd. Han forklarer det med at man heller jobber bakover enn fremover med historien.

Dette er oppskrifta

Tiger Garté og Marte Gresvik

Marte Gresvik og Tiger Garté ga ut bøkene Emo-Elliken sammen. En krimserie for ungdom.

Foto: Morten Conradi

Garté sier at krim ofte har med de samme elementene, og det har sett ut til å fungere.

  • Einstøingen som karakter går ofte igjen. I hovedrolla er gjerne en person som sliter med å tilpasse seg.
  • Hovedrollefiguren er en politietterforsker eller journalist.
  • Karakteren har ofte problemer hjemme, er alkoholisert eller sliter med andre personlige problemer.
  • Det starter med et drap som må løses.
  • Handlingen går ut på å finne morderen.
  • Det hele avsluttes med svaret på drapsgåta.

Men selv med denne hjelpa betyr det ikke at det er enkelt å skrive en krimbok. Ifølge forfatteren er det viktig å ha strukturen klar før man begynner å skrive.

– Man bør vite hvem som har blitt drept, og hvem som har gjort det og hvorfor, før man begynner å skrive. Detaljene er viktige, og de må sitte godt. Å skildre riktig politiarbeid er for eksempel ikke alltid like lett, forteller han.

Stødig for å lykkes

Han mener det er mye psykologi i krim, og at man bør være stødig på flere områder for å lykkes med skrivinga. Det kommer gjerne med alderen, mener trettitreåringen.

Han forteller at de fleste krimforfatterne er litt oppi åra, og det er det nok en grunn til.

– Jeg tror man trenger litt ballast for å klare å skrive god krim. Det handler mye om psykologi og samfunnspolitiske spørsmål. Det er det ikke alle tjueåringer som har like god kontroll på, forteller Garté.

Nytenkende krim

Nordmøringen er glad i krim, og har skrevet mye av det selv. Det siste han gav ut var bøkene om Emo-Elliken og det temmelig begredelige ungdomslivet hennes. En krimserie for ungdom.

Emo-elliken av Tiger Garté

Marte Gresvik tok kontakt med Garté da hun var på jakt etter noen for å skrive en bok med en tøff jente som hovedkarakter. Den utfordringa tok han på strak arm og sammen ga de ut krimserien Emo-Elliken.

Foto: Privat

Selv ønsker han seg mer krim som går opp nye spor, og som vil overraske han.

– Som forlagsmann leser jeg mye krim, og det beste jeg får er når jeg føler jeg blir redd for at noe skal skje med karakteren undervegs. At jeg virkelig kjenner historien på nervene.

Og er det en gang han vil bli lurt – så er det mens han leser krim.

– Da liker jeg å bli lurt og overraska på slutten, sier forfatteren.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL