Hopp til innhold

Slik sikres jordbærsesongen til sommeren

Sist vinter frøs jordbærplantene og det ble en katastrofesesong for jordbærelskere og jordbærbønder. Nå kommer kulden igjen. Men denne gangen er bøndene forberedt.

I fjor ble jordbærsesongen ødelagt av frost. Nå er jordbærbøndene bedre forberedt.

Store jorder i Valldal er dekket med hvit plastduk. Jordbærsesongen skal sikres ved å isolere plantene mot frost.

I fjor ble det milliontap for bøndene bare i Valldal i Møre og Romsdal. Dette er en av de store, norske jordbærbygdene. Her blir jordbærene modne når sesongen helt sør i Norge er på hell. Og i årevis har Valldal vært i norgestoppen når det gjelder jordbær til syltetøy.

Jordbærplantene er ømfintlige for kulde. Frost kan ødelegge store jordbæråkre på få døgn. Og nå varsler Yr.no frost og kulde over store deler av landet.

Ødelagt jordbæråker

Slik så jordbæråkerne i Valldal ut sist sommer. Frosten vinteren i forkant hadde ødelagt jordbærplantene.

Foto: Frode berg / NRK

Det store problemet er at det er svært usikkert hvor mye snø som kommer før kulden setter inn. I skikkelige kuldeperioder er plantene blitt reddet av et tykt og godt og isolerende snølag. I dag er jordbæråkrene stort sett frie for snø, og kulden har fri bane.

Nå forbereder imidlertid bøndene seg, og dekker jordbærplantene med isolerende duk.

Jan Ole Fuglem

Det hvite bak Jan Ole Fuglem er ikke snø, men hvit, isolerende plastduk.

Foto: Frode Berg / NRK

Vi legger ut duk for å beskytte mot barfrosten, sier bonde Jan Ole Fuglem i Valldal.

På avstand kan det se ut som om åkrene er dekket av is eller snø allerede. Men kommer du nærmere ser du at det er duker av vevd plast som ligger der jordbærplantene står. I år skal ikke frosten føre til tap i millionklassen for bøndene.

Vi har ikke hatt noe frostskader til nå i år. Men så har det jo også vært svært mildt. Nå er vi godt forberedt og har dekket til store arealer med denne duken, sier Fuglem.

Jordbæråkrene var ikke noe vakkert syn i fjor. På store deler av åkrene sto det kun brune, ødelagte tuster av noen jordbærplanter. Det var frosten som hadde ødelagt hele åkrer.

Etter den siste frostvinteren er alle her enige i at man bør dekke til jordbæråkrene. Det er snakk om store investeringer. Vi har prioritert de feltene som gir best avling, sier Fuglem.

Nå følger bøndene spent med. I hele Sør-Norge meldes det nå om en kuldeperiode.

Ja, nå følger vi spent med. Og vi kan nok bli litt urolige. Men slik er det i denne bransjen. Vi føler vi har gjort det som er mulig. Så får vi se på resultatet når innhøstingen begynner, sier Fulem.

Jan Ole Fuglem

Jan Ole Fuglem inspiserer isolasjonsduken. Han har store forhåpninger til årets jordbærsesong.

Foto: Frode Berg / NRK