Hopp til innhold

Dette føler elevene etter én måned uten mobil

Siden november har elevene i 9. klasse ved Frei ungdomsskole vært uten mobil i skoletiden. Det har gitt en effekt som kanskje var uventet for mange.

 Lærerne Stian Taknæs (bak t.h) Eirik Sørborg (foran t.h) Ida Nordh (sittende foran) og Andreas Sto

Lærerne Stian Taknæs (bak t.h) Eirik Sørborg (foran t.h) Ida Nordh (sittende foran) og Andreas Storbukt er fornøyd med fraværet av mobil i skolehverdagen.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– I starten var det veldig negative tilbakemeldinger, og mange skyldte på enkeltlærere. Etter den første uken begynte det derimot å roe seg, og akkurat nå er 9. klasse faktisk fornøyd med ordningen, sier Ina Nordh.

Hun og jevngamle Andreas Storbukt snakker for hele trinnet når de forteller NRK om effektene av å strupe mobilbruken blant elevene.

– Det er selvsagt noen som fortsatt er misfornøyde, men reaksjonene har blitt mye bedre etter hvert. Man får mer tid til å faktisk være med andre folk, og snakke med dem. Dessuten slipper man å tenke på at man plutselig kan bli fotografert eller fanget på video. Det er en grei følelse, sier Storbukt.

Tok affære

Det var på senhøsten at Frei ungdomsskole tok grep for å få bukt med den aktive mobilbruken som kjennetegner dagens digitale ungdom.

Rektor ved Frei Ungdomsskole Gunn Otnes

– Noen var negative, men vi føler en veldig støtte rundt dette prosjektet, sier rektor Gunn Otnes.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Rektor Gunn Otnes forteller - som en stor del av dagens lærerstand - at de ofte opplevde at ungdommen hadde nesen begravd i nettbrettene og mobilene sine.

Skoleledelsen ønsket å forby det de betraktet som er forstyrrende element, men Utdanningsdirektoratet satt foten ned da skolen la inn forespørselen.

Derfor valgte ledelsen heller å sende ut et oppfordrende brev til foreldrene i 9. klasse, som medførte at elevene gikk med på å kutte mobilbruken helt en periode.

– Mange foreldre uttrykte da at de hadde ventet lenge på et slikt forslag. Samtidig var det mange som var negative, men vi føler en veldig støtte rundt dette prosjektet, sier Otnes.

  • Her kan du høre radioreportasjen fra Frei ungdomsskole:

Tok neste steg

Suksessen førte til at skoleledelsen tok det neste steget, og inkluderte alle klassetrinnene i oppfordringen.

Nå er hele skolen nesten mobilfri, og som belønning får elevene være inne i friminuttene, der de kan spille sjakk, brettspill og lignende.

Lærerne Stian Taknæs og Eirik Sørborg føler tiltaket har bedret arbeidshverdagen betraktelig, og skapt en bedre atmosfære på skolen.

– Det er koselig for oss å kunne gå gjennom lokalene og snakke med dem, uten alle skjermene. I 2015 er en telefon like mye en underholdningsportal med sosiale medier, spill og kamera. Det er veldig bra å slippe den distraherende faktoren, sier Sørborg.

Taknæs sier alle lærerne er av samme oppfatning, og understreker at han håper elevene skjønner tiltaket er til det beste for elevene, og ikke nødvendigvis lærerne.

– Mange skjønte dette etterhvert, sier Nordh.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL