Hopp til innhold

Slik overlever du jula på sosiale medier

Det bugner over av julestemning på sosiale medier, men hvorfor må «alle» legge ut bilder av store smil, enorme gavehauger og sprø svor?

Julebord

Illustrasjonsbilde: Jula kan bli ensom for mange, og det kan være lett å bli påvirket av julegleden som blir delt på sosiale medier. Da bør man selv ta grep, mener psykologene.

Foto: colourbox.com

Jill Solberg Holm, psykologspesialist ved Oslo universitetssykehus

Jill Solberg Holm, psykologspesialist ved Oslo universitetssykehus, mener at vi må bli flinkere til å legge lista lavere, og ikke ta det så tungt hvis jula ikke blir så bra.

Foto: Privat

I jula har man ofte god tid. Man får tid til å tenke, til å dele og til å være sammen med andre, sier psykolog Jill Solberg Holm. «Alle» er på nett, også de som feirer på hytta eller i varmere strøk. Det florerer av bilder som viser lykke, glade barn, pakker, mat og god julestemning.

– Å få bekreftelse på at andre også synes at man har det bra, ved tilbakemeldinger og «likes», er viktig for mange og gir en slags mestringsfølelse, mener Holm.

– Er det positivt?

Men de fleste kan kjenne litt på misunnelse, og at man føler seg utilstrekkelig, når man ser at «alle andre» har det bra.

– Hvis julen er spesielt vanskelig, må man forsøke å velge hva man ønsker å bli påvirket av. Er det positivt med Facebook og Instagram, eller ikke? Det vet man best selv, sier sunnmøringen.

Holm mener også at foreldre kan snakke med barna sine om at det kun er et lite glimt av andres liv man får på sosiale medier, og at alle har det vanskelig fra tid til annen, selv om det ikke ser sånn ut.

– Ikke legg lista så høyt

Men hvordan skal vi oppføre oss på sosiale medier i jula? Holm mener at man bør tenke over hva man legger ut.

– For flere enn man tror er jula en tid preget av konflikt, vemod, redsel og savn. Sosiale medier kan da legge stein til byrden hvis man tar innover seg at «alle andre» har det så veldig flott og bra, sier psykologen.

Det er ikke så farlig om jula ikke blir perfekt

Psykolog Jill Solberg Holm

For å få det bedre kan det være lurt å ta initiativ selv.

– «Kan jeg være sammen med dere julaften?» «Skal vi treffes og dra sammen til juleselskapet?» Jeg tror at man får ja hvis man spør. Ikke legg lista så høyt. Det er ikke så farlig om jula ikke blir perfekt, sier hun.

– Ensomhet synes ikke alltid for andre, og derfor må man ta ansvar og jobbe med seg selv og egne tanker.

– Greit å være glad

Berit Skog

Berit Skog, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, sier at det er greit å vise at man har det hyggelig i jula.

Foto: NTNU info

Ekspert på sosiale medier ved NTNU, Berit Skog, mener at vi ikke kan ta hensyn til hva andre syns hele livet, og at det er helt lov å være glad i jula.

– Jeg syns det er ok at folk viser frem sine tradisjoner på sosiale medier. Jeg opplever at folk eksponerer sin jul, og trekker frem det positive. Jeg ser ingenting negativt i å vise at jula er hyggelig, sier Skog.

Hun mener at det andre deler på sosiale medier har blitt en del av livet, og at vi må lære oss å forholde oss til det. Grunnen til at delingen blir ekstra stor i julen er nok fordi folk legger mye energi i mat, hus og pynting, og vil vise frem hva de har brukt så mye tid på, mener Skog.

Ta grep

Ifølge Rådet for psykisk helse handler jula om å ta kontroll over eget forventningspress. De oppfordrer til å ta grep selv, gi noe til andre, og på den måten få en bedre jul selv.

Psykolog Helga Astrid Nordhaug tror at mange kan føle på mangel av tilhørighet i julen, og det kan fort bli forsterket av smilende Facebook-statuser.

– Råd for hverdagslykke, som også gjelder i julen, kan være å gi til andre ensomme. Vi tenker for ofte at vi skal ha. Snu det på hodet og tenk at du skal gi, sier Nordhaug.

Hun mener at gleden i å gi noe ligger i oss alle, og at det å melde seg som frivillig for å hjelpe andre ensomme kan være en god og positiv løsning hvis presset for å ha en god jul blir for stor.

– Hvis foreldre blir flinkere til å lære barna sine at de skal gi og dele får flere det bedre, også i julen.