NRK Meny
Normal

– Den fattige gårdbrukeren Ellev lærte meg hva et godt menneske er

Han er en av Norges fremste nålevende bildekunstnere. Han preges fortsatt av en oppvekst som var vanskelig. Troa på det gode i mennesket fikk Håkon Bleken av den hjelpsomme småbrukeren Ellev.

Håkon Bleken

Håkon Bleken i atelieret sitt i Byåsen i Trondheim.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

– Uten Ellev hadde jeg ikke vist hva et virkelig godt menneske er, sier den 84-årige samtidskunstneren.

NETTRADIO: Hør programmet God helg, lørdag klokka 07.03

I programserien «Godhet» forteller Håkon Bleken at sider ved hans oppvekst var svært vanskelig.

Det er ubehagelig å tenke på dette i dag, sier Håkon Bleken.

– Fortsatt ubehagelig

Historien om barndommen er kjent gjennom boken «Håkon Bleken – et portrett». I boken kan man lese at det ofte senket det seg en uhyggelig, stille stemning over hjemmet. Bleken ønsker ikke rippe opp i dette nå.

Den 84 år gamle kunstneren er kledd i svart når han tar imot oss i atelieret sitt i den gamle villaen på en knaus i Byåsen i Trondheim. Langs veggene står ferdige malerier, og fra det store arbeidsbordet i vinterhagen sin ser han vidt utover «Trondhjem».

Den høye, tynne aldrende mannen med hvitt hår lyser opp når han vender tankene til den hjelpsomme småbrukeren Ellev på Tørøya i Nord-Trøndelag.

– Ellev vekker gode minner

Hver sommer dro familien Bleken fra bylivet i Trondheim. De var på Tørøya i seks sommeruker. Møtet med småbrukeren Ellev vekker fortsatt varme sommerminner.

– Han tok seg av oss, selv om han slet og var fattig selv. Han jobbet på fabrikk om dagen og tok seg av gårdsarbeidet om kvelden. Allikevel var han hele tiden åpen for oss barn, forteller Bleken.

Saken fortsetter under bildet.

– Han viste godhet

Møtet med den fattige gårdbrukeren, med bare ett øye, blir til historien om hvordan et enkeltmenneske gjennom sin godhet kan utgjøre en forskjell for noen som opplever en vanskelig hverdag.

Uten Ellev ville jeg ikke ha visst hva et godt menneske er. Bortsett fra min mor, selvfølgelig. Men da snakker vi jo om morskjærlighet, og det kommer jo som en naturlig ting for de fleste, sier Bleken.

– Forankret i kristen tro

I intervjuet med God helt på NRK P1 forteller Håkon Bleken at denne gode og hjelpsomme gårdbrukeren hentet godheten sin fra sin kristne bakgrunn. Dette var en tro Ellev holdt fast i til sin siste time.

Han var dypt forankret i sin kristentro. Han var snill som bare det. Han var virkelig et godt menneske. Han snakket slett ikke mye om sin kristentro. Men på dødsleiet sa han med stor troverdighet at han visste hvor han skulle. Da tenkte han selvfølgelig på Paradiset. Dette var han fast forankret si, forteller Bleken.

– Mor var lynavleder

Oppholdene på Tørøya, sammen med Ellev, var 6 gode, årlige sommeruker for Håkon Bleken. Og barndommen var også blitt mye mer ubehagelig om det ikke var for Håkons mor. Kunstneren forteller om en varm morskjærlighet.

– Hun var en demper og en lynavleder i hjemmet. Hun fikk tingene til å gå, forteller han.

– Det var utstrålingen hans

Men for den angstfylte gutten var den fattige gårdbrukeren Ellev på Tørøya den viktigste voksne mannspersonen som gir Håkon Bleken gode barndomsminner.

Det var mannens utstråling, denne auraen av trygghet, omtanken og godheten som dette mennesket inngir, forteller Bleken, i det han ser ut over byen sin, «Trondhjem», som ligger badet i sol denne ettermiddagen.