NRK Meny
Normal

– Folk er redd for endringer

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse mener det ikke er nok med bare rasjonelle argumenter dersom politikerne skal oppnå en vellykket sammenslåing av kommunene.

Magne Lerø - Ukeavisen Lerø

– Politikerne må skape begeistring dersom kommunereformen skal bli en suksess, sier Lerø til forsamlingen.

Foto: Trond Vestre / NRK

En reform av kommunestrukturen er et av de store prosjektene til Erna Solberg sin regjering.

Sammenslåing av kommuner er høyaktuelt, og målet er blant annet å skape større og mer robuste kommuner på minst 15.000 innbyggere som kan håndtere større oppgaver fra regjeringen.

Under onsdagens strategikonferanse i Molde, kom redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse med klar tale til kommunetoppene i Møre og Romsdal i sitt foredrag.

Dersom kommunereformen skal falle i god jord hos velgerne, må politikerne komme med mer enn bare rasjonelle argumenter for sammenslåing.

– Politikerne må skape begeistring dersom kommunereformen skal bli en suksess, sier Lerø til forsamlingen.

– Folk er redd for endringer

Han sier at man selvsagt kan skjære gjennom og vedta sammenslåing, men understreker at man ikke vil få et bedre tjenestetilbud i kommunen dersom de ansatte og politikerne tviler på at fusjon er en god løsning.

– Man må rett og slett skape følelser rundt en eventuell sammenslåing?

– Ja, store endringer mobiliserer ofte motstand, og folk er redd for endringer. Noen frykter å miste identiteten de har hatt i sin kommune, og da er det viktig at man skaper begeistring, sier Lerø.

På spørsmål om hvor viktig det er med identitet, svarer redaktøren at den kan være særlig viktig i mindre kommuner der innbyggerne har en sterk tilhørighet.

– Man må forsøke å bevare identiteten selv om man blir del av en større enhet, sier han.

Slik kan ei ny storkommune på Norde Sunnmøre se ut:

Laster kart, vennligst vent...