Slik kan det nye sunnmørske klosteret bli

I 20 år har folk i Norddal på Sunnmøre drømt om å bygge et kloster på Syltefjellet. Nå er presidenten av Georgia engasjert og vil hjelpe til med å sende slitesterk stein til Sunnmøre.

Kloster i Georgia

Klosteret i Norddal skal bli en mindre versjon av dette klosteret i Georgia.

Foto: Glenn Hole

Tomta er allerede regulert og klar til første stein. Men veien mot å bygge et kvinnekloster i den beskjedne bygda Valldal har vært lang. I nesten 20 år har folk ønsket seg klosteret.

For fem måneder siden bestemte Glenn Hole seg for å ta i et tak. I løpet av kort tid fikk han engasjert både presidenten, prinsen og utenriksministeren i Georgia til å hjelpe til.

Kloster på hellig grunn

Nordmenn som vil bygge kloster i Norge sammen med presidenten av Georgia

Her møter sunnmøringene presidenten av Georgia, Giorgi Margvelasjvili.

Foto: Glenn Hole

Og nytt nonnekloster blir det. Kommunen, som med sine knappe 1700 innbyggere, ønsker velkommen nonner fra hele verden. Den norske nonnen Thavoria bor sammen med flere andre nonner i den tomme prestegården i Norddal allerede, og har opprettet et kloster der.

Men de har en drøm om å bo i et kloster i bygda der sagaen om Olav den hellige ble til. I sagaen heter det at Olav den hellige kjempet intenst mot sjøormen i fjorden, og til slutt klarte han å slenge den i fjellveggen. Den dag i dag kan man se Sylteormen i den bratte fjellsiden.

Lenger fremme i dalen finner man Olavskilda som mange mener å ha en helbredende effekt. Syltefjellet ses på av mange som et hellig sted – og derfor veldig passende for et kloster.

Inspirert i Georgia

Patriarken i Georgia

Sunnmøringene fikk også møte patriarken i Georgia - som er øverste leder for den ortodokse kirken i Georgia.

Foto: Glenn Hole

Inspirasjonen til det nye klosteret hentet Hole i Georgia. Med invitasjon fra både prins, patriark, minister og president reiste han nedover sammen med Asmund Kristoffersen for å se på klosteret de ønsker å kopiere.

– Vi vil bygge en miniversjon av det klosteret vi besøkte i Georgia. Der kan nonner fra hele verden bo, forteller Hole.

Foreningen for de georgisk ortodokse klostrene Saint Olav og Saint Sunniva er stiftet, og nå ser Hole frem til å legge første stein på den hellige grunnen.

– 12. august skal vi ha en symbolsk steinnedleggelse der vi ønsker å invitere blant annet president Giorgi Margvelasjvili av Georgia.

I møtet med presidenten diskuterte de også hva klosteret skulle bygges av, og da ble de enige om at georgisk slitesterk stein skal sendes til Norge.

Hole skulle vel helst sett at det ble brukt sunnmørsk stein, men klosteret kan ikke bygges av hva som helst.

– Den steinen vi skal bruke er så sterk at den vil holde i hundrevis av år.

Flere nyheter fra Møre og Romsdal