NRK Meny
Normal

– Det ble et aldri så lite laksebasketak

Laksefisket er i full gang. Og dermed kommer laksehistoriene på rekke og rad. Den ene mer dramatisk enn den andre.

Det ble action ved Åndalsnes Camping& Motell på søndag morgen kl 10.00. Reidar Grønlie, en av de som har fast plass på campingen hadde fått på storlaks som hadde kjørt seg fast i brukaret ved campingen. Dermed måtte han ha hjelp for å få laksen på land Det ble en spennende og morsom seanse.

Slik endte ferden for den 6 kilo tunge laksen i Rauma. Og det ble et lite hverdagsdrama ved lakseelven da fisken var langt fra samarbeidsvillig.

For det er ikke alltid at laksen er like samarbeidsvillig. En ting er om den vil bite eller ikke. Men selv når den har bitt seg fast er som regel ikke kampen mellom mann og laks over for det. Det fikk Reidar Grønlie fra Averøy erfare søndag formiddag.

Reidar Grønlie

Her er mannen og laksen. Reidar Grønlie fikk til slutt på land laksen på 6 kilo.

Foto: Privat

Bet på første kast

Reidar Grønlie har fast plass til campingvognen sin på Åndalsnes camping. Denne campingplassen har strandlinje til den kjente lakseelven Rauma som renner gjennom Romsdalen. Grønlie er der hver eneste helg gjennom sesongen. I dag sto han i elven, sånn omtrent i halv ti-tiden.

– Jeg sto i elven like nedenfor broen som går fra Europaveg-siden og over til campingplassen. Og laksen bet på første kast, forteller Grønlie.

– Klarte ikke å holde

Grønli begynner da, som alle laksefiskere, prosessen med å sikre seg fangsten. Det er som et samspill mellom mann og laks. Men slett ikke et samarbeid. Mannen vil jo ha tak i laksen. Laksen vil unnslippe. Slik var det med denne laksen også.

Jeg sto altså på nedsiden av broen. Men laksen gjorde full fart oppover i elva, forbi broen og oppover, forteller Grønlie. Jeg klarte ikke å holde den igjen, så det ble et aldri så lite basketak, legger han til.

Og linen strammet seg. Laksen kom seg ikke videre oppover. Dermed satte den fart i motsatt retning. Det vil si, den svømte i full fart på skrå, og på andre siden av brokaret. Dermed snurret laksen lina fast i et brokar på dypt vann.

– Folk strømmet til

Grønli kunne ikke vasse ut til laksen. Han kunne heller ikke kappe lina og komme seg på land. Han ble stående i vannet og holde på fiskestanga si. Men det kom kompiser løpende til. Noen forsøkte å få fatt i laksen oppe fra broen. Det var umulig. Det samlet seg folk på land. Heldigvis var det noen i området som hadde tilgang på en kano.

De to i kanoen kom seg bort til laksen. De måtte være forsiktige. Laksen var fortsatt lite samarbeidsvillig, og vi kunne fort ha mistet den, forteller Grønlie.

– Har tatt større laks før

Men laksefiskerne vant og laksen tapte. Forsiktig fikk de lagt håven rundt laksen, og de fikk den til slutt om bord i kanoen. Vel på land kunne de konstatere at laksen var en fin en på 6,5 kilo.

Det var en fin laks. Den er ikke den største jeg har tatt, jeg har tatt større før, forteller Grønlie.

– Hvor stor var den da?

– Å, det er så lenge siden. Jeg må vel innrømme at den ikke var så veldig mye større enn denne. Den var på 8 kilo.

– Så 15-kiloslaksen er fortsatt en drøm?

– Ja, drømmen om den virkelig store laksen har man jo fortsatt med seg, humrer Grønlie, som blir å finne langs elva Rauma omtrent hver eneste helg også i år.