NRK Meny
Normal

Slik kan det bli omkamp om fellessykehuset

– Spriker det nå, så tror jeg ikke vi lander denne gangen heller. Da kan man spørre seg om når man skal få sykehus, sier styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal.

Svein Anders Grimstad, Petter Bjørdal og Stein Kinserdal - helse møre og romsdal

Styremedlem Svein Anders Grimstad, nestleder Petter Bjørdal og styreleder Stein Kinserdal under dagens styremøte i Helse Møre og Romsdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Økonomien i helseforetaket og plasseringen av det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal er høstens store helsesaker i fylket.

Nå er det under én måned igjen til styrene i det lokale og det regionale helseforetaket skal vedta om fellessykehuset skal plasseres i Molde, Gjemnes eller i Kristiansund.

Petter Bjørdal, Stein Kinserdal og Astrid Eidsvik - helse møre og romsdal

– Det må gjerne være uenighet innad i styrene og i foretakene, men hvis det skal være ett forslag fra Møre og Romsdal, et annet fra Helse Midt-Norge, og ministeren med et tredje forslag på toppen av det hele, så tror jeg det er godt grunnlag for omkamp, sier Stein Kinserdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I siste instans er det helseminister Bent Høie som har det endelige ordet, selv om styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal sier han ikke har fått endelige signaler om at statsråden faktisk vil ha siste ord i saken.

I samtale med Kinserdal etter fredagens styremøte, var han uansett klar på at det er helt avgjørende å samle de tre beslutningstakerne om et felles plasseringsvedtak.

Hvis det oppstår uenighet, frykter han omkamp og utsettelser.

– Hvis meningene spriker ....

– Det må gjerne være uenighet innad i styrene og i foretakene, men hvis det skal være ett forslag fra Møre og Romsdal, et annet fra Helse Midt-Norge, og på toppen av det hele et tredje forslag fra ministeren, så tror jeg det er godt grunnlag for omkamp, sier Kinserdal.

Trine Sevaldsen - helse møre og romsdal

Styremedlem Trine Bruseth Sevaldsen under fredagens styremøte.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Hvis alt går etter planen, skal det nye fellessykehuset stå ferdig i 2021. Prislappen blir intet mindre enn fire milliarder kroner.

Kinserdal sier det jobbes intenst i helseforetaket for å få i stand et best mulig vurderingsgrunnlag til avgjørelsene skal tas 17. og 18 desember.

– Det er vesentlig å få signaler fra helseministeren om at det er gjort en god og faglig jobb som vi står sammen om å gjøre, sier styrelederen, og legger til:

– Men skulle meningene sprike i desember så tror jeg ikke vi lander denne gangen heller, og da kan man spørre seg om når man skal få sykehus ....

Tror sunnmøringene vil nyte godt

Kinserdal minner om at uansett hvor sykehuset blir plassert, så vil det gi et løft til hele fylket.

Styremøte Helse Møre og Romsdal 21.11.2014

Styret i Helse Møre og Romsdal samlet til styremøte fredag 21. november, under en måned før vedtaket om sykehusplassering.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Han tror at også sunnmøringene på lengre sikt vil nyte godt av tilbudet når bygget står ferdig.

– Jeg tror vi vil få en helt annen nettverksorganisering fremover, sier han.

Ellers på styremøtet kom det frem at helseforetaket gikk 0,5 millioner kroner i overskudd i oktober.

Det er første gang i år man ser grønne tall i budsjettet, men underskuddet er fortsatt betydelig, med sine 75 millioner kroner i minus. Dette kan du lese mer om HER.