Hopp til innhold

Slik har kommunene svart om bosetting av flyktninger

I dag går fristen ut for kommunene til å svare på hvor mange flyktninger de kan bosette. I Møre og Romsdal er det sprikende meninger.

Flyktningleiren i Suruc

Mange kommuner har ikke bestemt når det gjelder hvor mange flyktninger de skal ta imot. Flere av kommunene har bedt om utsettelse.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har bedt alle kommunene kartlegge hvor mange ekstra flyktninger de kan bosette i 2015 og 2016.

Onsdag ettermiddag har 16 kommuner i Møre og Romsdal svart, ifølge departementet. Totalt har norske kommuner sagt seg villige til å ta imot nesten 1.000 ekstra Syria-flyktninger de nærmeste to årene.

Ørskog og Rindal vil ikke øke antall bosettingsplasser. Ulstein, Volda, Giske, Sandøy, Norddal og Stordal har bedt om at fristen blir utsatt. Mens Tingvoll, Surnadal, Haram og Sunndal, Halsa, Aukra, Rauma og Vanylven er delvis eller helt positive.

– Vi ba om utsatt frist fordi vi har ikke kommunestyremøte før i midten av juni, så vi vil ta stilling til det da, sier ordfører i Sandøy, Hans Endre Sæterøy.

– Gode erfaringer med flyktningarbeid

Ståle Refstie

Ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, er positiv til å ta imot flyktninger.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

I Surnadal innebærer den foreløpige innstillingen en økning fra 15 til 24 personer i 2015 og fra 10 til 21 personer i 2016.

Tingvoll har vedtatt å øke bosettingen med 10 personer i tillegg til tidligere vedtak og Sunndal er positive til å øke bosettingen med 15 personer i både 2015 og 2016.

Det mener vi at vi har kapasitet til å greie, sier ordfører i Sunndal, Ståle Refstie (Ap).

Vanligvis tar kommunen inn 25 personer hvert år.

– Vi har drevet med flyktningarbeid i Sunndal siden 80-tallet og de siste årene har vi bosatt rundt 25–35 i året. Vi har gode erfaringer med det. Lokalsamfunnet føler det har vært relativt uproblematisk og berikende.

Ja til flere flykninger

Haram kommune holder på sitt opprinnelige vedtak om å bosette 22 personer i 2015, men åpner for en mulig økning i 2016. Vanylven øker ikke antallet bosettingsplasser i 2015, men vil vurdere å ta imot flyktninger fra Syria i 2016.

Rådmannen i Rauma vil rå til at Rauma åpner for bosetting av et mindre antall (eksempelvis 10) flyktninger senhøsten 2015. For 2016 forplikter Rauma seg til bosetting av 21 personer.

Aukra har et foreløpig vedtak om å bosette 24 personer i 2015 og 21 personer i 2016 og i Halsa er rådmannens innstilling å øke bosettingen med 12 ekstra personer i 2015 og 9 ekstra personer i 2016.

Formannskapet i Ålesund bestemte tirsdag at kommunen tar imot inntil 90 flyktninger i år. SV ønsket at kommunen skulle ta imot inntil 112 flyktninger i år, men ble nedstemt, skriver kommunen på sine nettsider.