Hopp til innhold

Slik gikk det med gullsmedtyvene

For ett år siden ble gullsmeder over hele landet rammet av en innbruddsbølge. Nå er flere av bandemedlemmene tatt.

Gullsmed Bjørklund

Slik så det ut hos Gullsmed Bjørklund på kjøpesenteret Moa i Ålesund etter at innbruddstyvene hadde saget seg inn til monteren midt på natten.

Foto: NRK

I 2012 og starten av 2013 skjedde det flere innbrudd i gullsmedbutikker over hele landet, inklusive Ålesund, Ørsta, Rygge og Åsane nær Bergen.

En nasjonal oversikt NRK utarbeidet i februar i fjor viste faktisk at det også har vært innbrudd hos gullsmeder i Tøyen, Moss, Dalen, Oppdal, Trysil, Skien, Bømlo, Mosjøen og Orkanger gjennom hele 2012.

Mange av disse innbruddene ble gjennomført på profesjonelt vis der innbruddstyvene tok seg inn, unngikk alarmene, og hentet ut gull og andre verdisaker ved å sage seg gjennom veggen og inn til monteren, uten å fysisk være inne i gullsmedforretningen.

Jan Erik Steinsland

– Gjerningspersoner er pågrepet både i Norge og utenfor våre landegrenser, sier politioverbetjent Lars Erik Steinsland i vinningsavsnittet ved Sunnmøre politidistrikt.

Foto: Politiet

Politiet og media hadde et massivt fokus på gullsmedbrekkene i perioden frem til mars, 2013, men deretter sa det stopp, uten å få en skikkelig avslutning på saken.

Pågrepet eller identifisert

Nå – et år etterpå – kan Lars Erik Steinsland ved vinningsavsnittet i Sunnmøre politidistrikt fortelle hvordan det gikk med gullsmed-saken.

– Flere av disse gullsmedbrekkene er oppklart, enten ved at det er funnet gods i utlandet som stammer fra norske gullsmeder, eller at gjerningspersoner er pågrepet både i Norge og utenfor våre landegrenser, sier Steinsland.

Flere av dem som ikke er pågrepet skal være identifisert utenfor Norge.

I Østfold ble senest en 20 år gammel mann fra Litauen tiltalt for innbruddet på Rygge Storsenter, men han ble senere frifunnet.

(Saken fortsetter under bildet)

Bjørklunds gull og ur

Svært mange gullsmeder ble tatt på sengen av de kriminelle bandene som snek seg inn på kjøpesentre over hele landet i 2012 og starten av 2013. Her fra Gullsmed Bjørklund på Moa i Ålesund.

Foto: Maria Holand Tøsse / NRK

– Fremgangsmåten er kliss lik

I likhet med de kriminelle som i disse dager herjer Sunnmøre med en innbruddsbølge, skal gullsmedbrekkene være gjort av såkalte mobile vinningskriminelle.

Dette er bander som raskt forflytter seg fra område til område, og raider der de finner det hensiktsmessig.

Tjuveri på Moa

Slik skar innbruddstyvene seg gjennom veggen, og inn til glassmonteren hos gullsmed Bjørklund i Ålesund.

Dette gjør det vanskelig for politiet å pågripe gjerningsmennene, men gjør det desto enklere å konkludere med at politiet faktisk har pågrepet gullsmedtyvene som herjet Norge i fjor.

– Både ved gullsmedene i Ålesund, Rygge, Åsane og andre steder er fremgangsmåten kliss lik. Dermed er det lett se likhetene mellom innbruddene, selv om det ikke fins bevis for å dømme noen for enkeltinnbrudd.

Glad, men føler seg fortsatt som et mål

Helge Mjelva er leder for Norges gullsmedforening, og eier Gullsmed Mjelva i Ålesund.

Han gleder seg over at politiet får gode resultater i jakten på innbruddstyvene, men sier han fortsatt vil føle seg som et utsatt mål for kriminelle.

– Jeg er ikke i tvil om at politiet tar oss på alvor, men de er samtidig litt maktesløse overfor mobile kriminelle som raskt forflytter seg over landegrensene. Dette problemet vil ikke slutte å eksistere, sier Mjelva.

Helge Mjelva

Gullsmed og leder i Norges Gullsmedforening, Helge Mjelva, sier han er fornøyd med politiets arbeid, men han vil aldri slutte å frykte kriminelle bander.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK
Tyver har brutt seg inn i gullsmedforretning i Ålesund. Politiet har startet etterforskningen.
Politiet har sikra seg videoopptak av dei to som trolig står bak det store gulltyveriet på Moa i Ålesund helga.
Det var natt til søndag at store verdier forsvant fra en gullsmed på kjøpesenteret.
Created by InfoDispatcher

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL