Slik forklarer Høie lederflukten

Tre markante ledere har forsvunnet ut av Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge de siste to månedene. Helseminister Bent Høie avdramatiserer situasjonen.

Bent Høie

Til NRK avdramatiserer helseminister Bent Høie lederflukten, og sier det ikke er noen sammenheng mellom Helse Midt-Norge-avgangene i oktober, og dagens sak.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

13. oktober sa daværende styreleder Marthe Styve Holte opp sin stilling i Helse Midt-Norge grunnet mistillit fra toppledelsen.

Noen dager etter kom det frem at Holte ble bedt om å sparke daværende direktør Trond Michael Andersen, noe hun mente var såpass urimelig at hun tok sin hatt og gikk.

Marthe Styve Holte og Trond Michael Andersen

Marthe Styve Holte og Trond Michael Andersen sa begge opp sine stillinger i oktober etter bråk med helsetoppene.

Foto: Helse Midt

Dagen etter trakk også direktør Andersen seg. Grunn? Han følte han ikke hadde tillit fra toppledelsen og helseminister Bent Høie.

I dag – torsdag – ble det klart at direktøren i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, også sa opp sin stilling, fordi hun følte Helse Midt-Norge blandet seg inn i tomtevalget for det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal.

Hun ble dermed den tredje topplederen på to måneder som forsvant ut av dørene i Høie sin styringsperiode.

– Ingen sammenheng

Ordfører Per Kristian Øyen i Kristiansund mente Eidsvik sin oppsigelse tydet på at helseministeren hadde blandet seg inn i tomtevalget. Denne uttalelsen trakk Øyen tilbake senere på kvelden.

Til NRK avdramatiserer helseminister Bent Høie lederflukten, og sier det ikke er noen sammenheng mellom Helse Midt-Norge-avgangene i oktober, og dagens sak.

– Dette er to forskjellige saker uten noen sammenheng. Dagens sak handler ikke om at direktøren beskylder meg for å ha grepet inn, sier han.

Astrid Eidsvik

Adm.dir. Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal valgte å gå på dagen torsdag ettermiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Har du blandet deg inn i plasseringen av et nytt sykehus i Møre og Romsdal?

– Nei, det har jeg ikke gjort. Dette er en prosess som går lokalt, og jeg vil først trekke min konklusjon etter styrevedtaket i Helse Midt-Norge 18. desember.

Frykter ikke utsettelser

På spørsmål om helseministeren kan garantere at innstillingen om tomtevalget faktisk kommer onsdag 10. desember, svarer Høie at det er Helse Midt-Norge som styrer denne prosessen.

Da NRK fikk et eksklusivt intervju med Astrid Eidsvik torsdag ettermiddag, svarte hun at hun ikke var bekymret for at hennes avgang skulle forstyrre og/eller utsette prosessen rundt tomtevalget.

Helseministeren antyder ikke at han føler behov for å gå inn og rydde opp i kaoset rundt helseforetakene.

– Jeg har full tillit til at styrene i det lokale og det regionale helseforetaket håndterer situasjonen, sier han.