Kommunene sparer på vaktmestertjenester og lar skolene forfalle

Det er tidlig morgen. Og på taket av en skole i Ålesund står en mann og fjerner løv. Det er vaktmesteren. Her jobber han en halv dag i uka.

in skulevaktmeister skal følgje med slik at ikkje skadar på bygga vert så store at det vert for seint å rehabilitere. Men i Ålesund er arbeidsoppgåvene for mange til at dei unngår etterslep på vedlikehald..

Vaktmesteren rekker ikke over alt

Tidligere var han vaktmester kun på en skole. Da kunne han vie hele sin arbeidstid til å vedlikeholde denne ene skolen. Nå jobber han i team, og reiser rundt til flere skoler på vedlikeholdsoppdrag.

Linda Strand

Lærer Linda Strand forteller at det er blitt litt kaldt i gangene på skolen.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK
Aksel Brande Olsvik

Aksel Brande Olsvik er elev og setter stor pris på arbeidet til vaktmesteren.

Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Jeg begynner på taket og fjerner løv fra slukene. Her har det stått en dam. Det har skjedd at vi har vært for sent ute, forteller vaktmester Emil Hansen.

Tidligere kunne han jobbe langsiktig med å holde skolebygget han hadde ansvar for i tipp topp stand. Nå er det ikke lenger rom for å holde standarden på samme nivå.

Nå handler det mest om å sjekke at bygget ikke er skadet på noen måte. I dag har jeg sjekket slukene på taket, og jeg har skiftet utendørs lyspærer, sier Hansen til NRK.

I to andre dager er han vaktmester på en helt annen skole. Denne dagen får han beskjed om at det er kaldt i gangene.

Vi klarer ikke å holde oppe temperaturen når det blåser slik som i dag. Men vi har på oss godt med klær, og håper at vaktmesteren klarer å skaffe oss litt varme, sier lærer Linda Strand.

Flere av skolebyggene begynner å dra på åra. Men tidligere vaktmestre og de nåværende jobber det de kan for at byggene skal holde stand, og at forfallet ikke skal bli for påtrengende. Elevene vet å sette pris på vaktmesteren sin.

Emil passer på at alt er som det skal være og at ingen ting er ødelagt, forteller elev Aksel Brande Olsvik.

Emil Hansen har også ansvaret for sin gamle skole på Aspøya. Han tror ikke at situasjonen har blitt bedre etter at de begynte å jobbe i ambulerende team.

Jeg tror ikke jeg jobber mer effektivt nå enn før. Da jeg hadde ansvaret for én skole, da kunne jeg begynne på én jobb og gjøre den ferdig. Deretter kunne jeg ta fatt på neste jobb, sier Hansen.

Han har jobbet som vaktmester i ålesundsskolene i 14 år. Han mener at vedlikeholdet på skolene nå blir forsømt.

Jeg tror ikke at det offentlige setter av nok penger til løpende vedlikehold. Budsjettene er nok for små, sier Hansen.