NRK Meny
Normal

Slik er det å jobbe på sjøen i ruskevær

– Alle arbeidsoppgavene om bord blir mye vanskeligere, sier fisker Tommy Halvorsen. Båten Veidar 1 er på seifiske på Mørekysten og været kan være vått og vindfullt.

– Alle arbeidsoppgavene ombord blir mye vanskeligere, sier Tommy Halvorsen. Båten Veidar 1 er på seifiske på Mørekysten og været kan være vått og vindfullt.

Tommy Halvorsen har filmet hvordan det er å jobbe på sjøen når det pøsregner og blåser.

Båten Veidar 1 ligger nå omtrent 20 mil nordvest for Godøya i Giske kommune. Sindre Dyp er om bord mandag morgen. Han forteller at været er fint på morgenkvisten, men vet hvordan det er å jobbe på sjøen når det blåser og regner godt.

– Man venner seg til alt. Slik er jo sjølivet, vi kan ikke slutte å arbeide, sier han.

– Hvordan påvirker været fisket?

– Det er vanskeligere å finne fisk, spesielt nå som vi fisker sei. Det er vanskelig å registrere noe på ekkoloddet, sier Dyp.

Sjøsjuka

Sei

Det pågår nå seifiske på Mørekysten.

Foto: Scanpix / Scanpix

Allerede i 1982 begynte Sindre Dyp å arbeide på sjøen og han har ingen planer om å slutte med det første. Tommy Halvorsen arbeider også på Veidar 1 og har erfaring med det å fiske i ruskevær.

– Det kan være veldig krevende. Alle arbeidsoppgavene om bord blir mye vanskeligere, men med godt samarbeid så går alt godt. Det er jo aldri hyggelig å møte på sterk storm eller en Orkan, men vi prøver å gjøre det beste ut av det.

Halvorsen mener man venner man seg til livet på sjøen i ruskeværet, men forstår at det ikke er slik for alle.

– For mange kan det være en mareritt. De får ikke sove, kaster opp, også kalt sjøsjuka.

Ifølge Tommy Halvorsen kommer bekymringsmeldingene fra foreldre og besteforeldre fort når værmeldingene viser ett skikkelig uvær.

– Da lurer de på hvor vi er og om det går bra og slikt, og da sier jeg alltid at her går det kjempe bra. Når man har fått noen år på sjøen, så blir man mer eller mindre vant til litt uvær av og til og vet hva man har foran seg.