NRK Meny
Normal

Slik blir du en bedre besteforelder

Det finnes tips og triks for hvordan man kan bli bedre besteforeldre. Et av de mer spennende tipsene er å lære mer om naturen og hvordan man kan dra på opplevelses-ekspedisjon i naturens verden, gjerne rundt neste sving.

På Sunnmøre arrangeres det kurs i å bli aktive og naturglade besteforeldre

Besteforeldrene fikk lære mye på kurset. Kanskje du også fanger opp noen tips i denne videoen?

Åtte besteforeldre tripper spent på en asfaltert parkeringsplass. De har meldt seg på kurs i hvordan de kan bli bedre besteforeldre ved å ta i bruk naturen. Blikkene fester seg på et skogkratt opp mot fjellet. Der skal nok kurset foregå.

Ja. Vi skal opp dit. Men ikke gå så fort. Det er spennende opplevelser allerede her ved asfaltkanten, sier kursleder Christer Lundberg Nes.

– Vær oppmerksom og bruk øynene

Han leder oppmerksomheten mot en løvetann. Selv om det er høst lyser den opp i kanten mellom asfalt og gressplen.

– Løvetannknoppene er rene grønnsaken. Plukk den, stek den og lag de deiligste omeletter, sier han for å illustrere at vi må ha øynene med oss på hele turen.

– Slik spår du været

Og det har knapt gått et minutt før kursdeltakerne er tilbake i barndommens aktiviteter med å spå været med løvetannen. Blomsten slippes i bakken. Lyser den med gulsida opp blir det fint vær. Legger den seg ned varsler den regn.

Den legger seg visst på siden, sier en av kursdeltakerne. Og det stemmer: Det er lettskyet oppholdsvær i dag.

Christer Lundberg Nes

Instruktør Christer Lundberg Nes viser hvordan en marikåpe kan bli til en spennende fallskjerm.

Foto: Terje Reite / NRK

– Korte turer er også bra

Det er Ålesund og omegn friluftsråd som arrangerer kurset. De ønsker å stimulere til fine aktiviteter som besteforeldre kan ta med barnebarna på. Det krever litt, men ikke nødvendigvis så mye kunnskap.

– Dette er ikke bare for de superspreke besteforeldrene. Og det er ikke det å gå lange turer som er det gøyeste for de minste barna. Man kan gå korte turer i nærområdet, og ha det veldig gøy, sier May Britt Haukås i Ålesund om omegn friluftsråd.

Besteforeldre kurs

Turen trenger ikke være lang. Men den blir mye gøyere om den kan gjøres til en lek, for eksempel ved å spille boccia med stener.

Foto: Terje Reite / NRK

Marikåpe kan bli fallskjerm

Kursdeltakerne går ikke mange skrittene før de stoppes på ny. Det vokser marikåpe i vegkanten. De kan gjøres om til spennende fallskjermer. Kanskje en blomsterknopp kan få rollen som fallskjermsoldat.

Turen langs gangveien blir en konkurranse i boccia, med steiner fra vegkanten. Og den høstfargede selja borte ved vegkrysset er en egen spennende verden.

Trær med flekkete, brune blad er ofte de mest spennende. Her kan vi finne biller og andre småkryp. Og vi kan reflektere med barna om hvorfor treet plutselig er blitt slik, sier kurslederen. Og like etter er besteforeldrene i gang med å løfte på steiner for å finne andre kryp som skjuler seg der nede.

Stina Johansson

Kursleder Stina Johansson finner fortsatt i oktober kryp som kravler under stenene.

Foto: Terje Reite / NRK

– Får påfyll med nye ideer

Odd Rune Havnegjerde har blitt bestefar for flere de siste årene. Han er friluftsinteressert og syns det er spennende å få frisket opp kunnskapen om aktiviteter i naturen.

Jeg har fått mange barnebarn etter hvert. Og man trenger jo stadig påfyll av ideer. Her blir jeg inspirert til å finne på flere aktiviteter. Og når barna har det gøy er det også godt for oss voksne å være sammen med dem.

– Dette er en fin måte å være bestefar på?

– Å, ja. Dette er mye gøyere enn å sitte inne med ferdiglagede leker.

Odd Rune Havnegjerde

Odd Rune Havnegjerde mener at et aktivt liv i naturen sammen med barnebarna er en fin måte å være bestefar på.

Foto: Terje Reite / NRK

– Slik skal øksen håndteres

Så er det til bålplassen. Her får kursdeltakerne grundige instruksjoner i å lage bål. Hele tre retter lager de. Hovedretten er en tomatsuppe med pølsebiter i, som spises i et stort, grovt uthulet rundstykke.

Hold øksen slik, demonstrerer kursleder Stina Johansson. Og hun viser hvordan føttene skal plasseres for å sikre seg mot skader.

May Britt Haukås

May Britt Haukås i Ålesund og omegn friluftsråd.

Foto: Terje Reite / NRK

– Besteforeldre-rollen forandres

Deltakerne får fyr på bålet, og tomatsuppe putrer i gryta. De lærer å lage treretters middag ute i naturen.

– Det handler om å se det som faktisk finnes i naturen og å få øynene opp for hvordan dette kan tas i bruk i samværet med barna. Besteforeldre har alltid vært flinke til å fortelle historier. Men besteforeldrerollen har forandret seg. Og vi håper at vi kan få flere av dagens besteforeldre til å hente frem noe av det de opplevde som barn og formidle dette videre til sine barnebarn, sier May Britt Haukås i Ålesund og omegn friluftsråd.