Slapp jubelen løs for Nordøyvegen

Folket på Nordøyane fulgte debatten på nært hold og kunne slippe jubelen løs etter at fylkestinget mot to stemmer sa ja til å bygge Nordøyvegen.

Folk på Nordøyane jubler i fylkestinget i Møre og Romsdal

Mange hadde møtt frem da fylkestinget behandlet Nordøyvegen, og etterpå var gleden stor.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det er flott, det er utrolig. Dette må jo være som å ta olympisk gull i tålmodighet, sier Einar Kjerstad

– Vi har sagt ute på Lepsøya at vi heiser ikke flagget før vi ser gravemaskinene, men vi tror jo dette går i boks nå, sier Anne Breiby som tidligere har vært politisk rådgiver og statssekretær..

Mange skjær i sjøen

Oddvar Myklebust og Bjørn Sandnes

Ordfører i Sandøy, Oddvar Myklebust Ap) og styreleder i Nordøyvegen, Bjørn Sandnes.

Foto: Trond Vestre / NRK

Vegen fram til det vedtaket som fylkestinget gjorde mandag kveld, har vært lang og kronglete, med flere runder og mange skjær i sjøen.

Det er økonomien som først og fremst har vært gjenstand for flere utredninger. Flere av disse har pekt på risikoen i prosjektet. De økonomiske konsekvensene for fylkeskommunen har også vært et tema. Fylkesrådmannen og politikerne har vært uenige om hva som skal legges til grunn for regnestykkene.

Vedtaket som fylkestinget gjorde mandag kveld er basert på en kostnad på nærmere 3,5 milliarder kroner. Det fylkeskommunale låneopptaket utgjør den største andelen, men bidrag fra IP Huse, kommunale bidrag, bompenger, fergeavløsningemidler, rentekompensasjonsmidler, RDA-midler og meirverdiavgiftskompensasjon går også inn i finansieringa.

Julegave

Da fylkestinget debatterte Nordøyvegen mandag kveld var det noen få kritiske stemmer. Yvonne Wold (SV) gjorde det klart at hun kom til å stemme mot. Wold viste til advarslene om den øk-onomiske risikoen. Men de fleste som var på talerstolen, svingte seg opp til de store høyder.

– For en julegave innbyggerne i Møre og Romsdal får med dette prosjektet. Gratulerer med dagen, sa Frank Sve (FrP).

– Dette er en utrolig god distriktsutviklingssak, sa leder i samferdselsutvalget i Møre og Romsdal, Kristin Sørheim (Sp)

– Det har vært en lang veg fram. Det tror jeg de som sitter i salen kan føle på. Hele 20 ganger har Nordøyvegen vært behandlet i ulike politiske organg i fylkeskommunen bare siden 2012. I denne perioden har det vært 4-5 vedtak i fylkesting. Nå må se fremover. Dette er et vegprosjekt som får stor betydning, sa Charles Tøsse (H).

På hel volley

Anne Breiby

Anne Breiby tror Nordøyvegen er sikret.

Foto: Trond Vestre / NRK

Neste stopp for Nordøyvegprosjektet er Stortinget som skal behandle bompengesøknaden. Lokalbefolkningen som har opplevd mye motstand, forventer at prosjektet går gjennom.

– I valgkampen sa Helge Orten som representerer Høyre i Stortingets transportkomite at han skulle ta denne bompengesøknaden på hel volley, og det må vi regne med at han gjør nå. Orten må bidra til at den søknaden blir behandlet fort, sier Anne Breiby.