Skulle betale regninger for kompisen, svindlet han for 762.000 kroner

Da kompisen skulle på et lengre opphold i utlandet, fikk 35-åringen fra Sunnmøre tilgang til BankID-brikken hans for å betale regninger. Men BankID-brikken ble brukt til helt andre ting. Nå er mannen dømt i Sunnmøre tingrett.

Bank-ID

BANK-ID: En sunnmørsmann er dømt til fengsel i ti måneder for å ha tilegnet seg over 700.000 kroner.

Foto: NRK

Fra høsten 2013 til mars 2014 var sunnmørsmannen på et lengre utenlandsopphold. Før avreise avtalte han med en kompis om å sørge for at mannens regninger ble betalt ved forfall.

Sunnmøringen ga den nå domfelte 35-åringen tilgang til sin konto og BankID-brikke for nettbanken. De neste månedene bruke 35-åringen kompisens brikke til å tilegne seg 762.000 kroner fra tolv ulike kredittselskaper.

Nå har Sunnmøre tingrett dømt mannen til fengsel i ti måneder. Fem av de er betinget. 35-åringen må betale 973.000 kroner erstatning til de tolv selskapene han svindlet for penger.

Ble dømt for svindel

Ifølge retten har mannen gjort seg skyldig i grovt bedrageri etter straffelovens § 276 og 275.

Bedrageriet startet like etter at kompisen forlot Norge høste 2013. I løpet av de neste månedene bruke den dømte 35-åringen kompisen sin identitet til å ta opp lån i en lang rekke kredittinstitusjoner. I tillegg handlet han for flere titusenvis av kroner på nett.

Ble anmeldt av flere

Retten har i dommen tatt hensyn til at 35-åringen for tiden mottar behandling for sine rusproblemer i en behandlingsinstitusjon. De har også lagt vekt på at mannen umiddelbart tilsto svindelen.

Yngve Skovly

Politiadvokat Yngve Skovly

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / nrk

Aktor i saken var politiadvokat Yngve Skovly. Han forteller at 35-åringen ble anmeldt både av kompisen og flere av bankene han hadde fått penger fra.

– Det tok litt tid før dette ble kjent. Uttakene startet høsten 2013, men først da innbetalinger på kredittene uteble, oppdaget en hva som hadde skjedd, sier Skovly.

Skovly kan ikke bekrefte om 35-åringen rakk å bruke opp pengene før svindelen ble oppdaget. Men 35-åringen har akseptert både dommen og erstatningskravet.

– Dersom han ikke klarer å betale for seg må bankene vurdere om de skal gå etter konto-eier, eller om de selv dekker tapene, sier Skovly.

Låner du bort brikken, risikerer du å betale for misbruk

Unni Strømstad

Kommunikasjonsdirektør i Nordea Unni Strømstad.

Foto: Nordea

Kommunikasjonsdirektør i Nordea Unni Strømstad advarer kundene mot å låne bort BankID-brikken som brukes til blant annet nettbanken.

–Vi er veldig tydelig på at en ikke skal låne bort BankID-brikken til andre. Brikken er et personlig dokument, sier Strømstad.

Hun påpeker at kundene selv må ta ansvar, dersom de lar andre benytte den personlige bank ID-brikken.

– Den som eier BankID-brikken kan risikere å måtte dekke tapet, dersom en låner brikken bort. Da har vedkommende vært uforsiktig. Men det blir selvsagt en vurdering i hvert enkelt tilfelle om hvor uforsiktig en har vært, sier Strømstad.