– Mange år med kamp til nesten ingen nytte

Mange tidligere offshoredykkere jubler over dommen fra Strasbourg som sier at staten er ansvarlig for manglende informasjon om farene ved dykking. Men det er ikke alle som er fornøyd.

Mange tidligere offshoredykkere jubler over dommen fra Strasbourg som sier at staten er ansvarlig for manglende informasjon om farene ved dykking. Men det er ikke alle som er fornøyd.

Ottar Haagensen i Ålesund sier han er skuffet.

– Jeg ble skuffet i nesten dobbelt forstand. Alle de som satt i panelet og uttalte seg på Tven var overlykkelig for full seier. Men jeg kan ikke forstå at det er full seier med så mange år med kamp når resultatet blir 8000 euro, sier han.

Bakgrunn:

Et bevis på urett

I tillegg til at alle dykkerne får omtrent 70.000 kroner, får de dekket alle saksomkostninger.

Men han er glad for å få bevis på at det er blitt gjort feil.

– Jeg forstår at det er en lettelse å få et dokument fra Strasbourg som sier at det er gjort en form for urett. Det kan brukes videre i saken, sier han.

For Haagensen er ikke ferdig med saken.

– Det tror jeg gjelder for flere av mine kollegaer også. De sitter kanskje igjen med følelsen at det blir "på an igjen", sier han.

Sliter med helsa

Det har vært et tøffe tider for Haagensen.

Jeg satt og så på et program på NRK om sanddykkerne. Da forsto jeg at livet mitt ikke har vært så verst likevel. Men jeg må alltid gå nedover på vellykkethet, om jeg skal bruke det uttrykket for å akseptere min situasjon, sier han.

Han forteller at han sliter med helsa, men det vises ikke utenpå.

– Jeg møter folk som sier at jeg ser så godt ut. Jeg takker for komplimentet, men det jeg har opplevd har kostet mye i form av trening og psykisk bearbeidelse, forteller han.

Hvordan tror du at det blir fremover?

– Med det første blir dagene som det har vært før. Jeg håpte på ny regjering, men jeg er ikke sikker på om det blir noe bedre.

Ottar Haagensen

Ottar Haagensen har latt fletta vokse som en stille protest.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
Forbigått

Han føler at nordsjødykkerne er forbigått.

– Jeg er innforstått med at vi har fått opp oljen. Hvis vi skal se på de enorme verdiene som er blitt skapt og som tar renter og avkastninger, så er det ganske mye penger som er blitt generert på grunn av det vi gjorde, sier han.

Haagensen har ei karakteristisk flette. Den har han latt vokse siden avslaget nordsydykkerne fikk i 2002, da hver dykker fikk 2,5 millioner kroner i erstatning. Dykkerne mente det ikke var nok, og kjempa videre.

– Dette er min form for en stille protest, forteller han.