NRK Meny
Normal

Skrekkmanet stoppet sikkerhetsøvelse

En svømmende blå giftfare ved navn Pelagia noctiluca satte en midlertidig stopper for sikkerhetsøvelsen i Kristiansund.

Manet Kristiansund

Undervannsfotografen Nils Aukan forteller til NRK at han aldri har sett manettypen som hindret øvelsen i Kristiansund i norske strøk.

Foto: Nils Aukan

Manet Kristiansund

– Pelagia noctiluca brenner mye kraftigere enn vanlige brennmaneter, og kan gi små arr, sier undervannsfotograf Nils Aukan.

Foto: Nils Aukan

– Denne maneten brenner mye kraftigere enn vanlige brennmaneter, og kan gi «offeret» små arr. Det kan sammenlignes med et svøpeslag.

Det sier dykkeren og undervannsfotografen Nils Aukan om maneten Pelagia noctiluca, som ble oppdaget i havnebassenget i Kristiansund rett før sikkerhetsselskapet ResQ skulle avholde en sikkerhetsøvelse for en gruppe skoleelever tidligere i uken.

Det var Tidens Krav som første meldte om saken, og ResQ-medarbeider Tonny Hansen sier til avisen at det var han som først oppdaget manetene før elevene skulle hoppe i sjøen.

Han forteller at manetene ble hentet opp på land, og deretter hivd uti igjen, i tilfelle barn skulle komme borti nesledyrene.

Sjeldent nesledyr

Senterleder Odd Skjærseth i ResQ sier til NRK at de nesten daglig avholder sikkerhetsøvelser i havnebassenget, men han har aldri sett denne manettypen på Nordmøre før.

Jan Helge Fosså

Marinbiolog Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet i Bergen sier den blå maneten kan være farlig for allergikere.

Foto: NRK

– Vi ser alltid over området for å sjekke at forholdene er gode nok til å gjennomføre øvelsen. Det hender av og til at det er store ansamlinger av brennmaneter, men jeg har aldri sett denne blå typen før, sier Skjærseth.

Undervannsfotografen Aukan forteller på telefon fra Malta at han kun har sett Pelagia noctiluca i sydligere strøk, og at maneten av all sannsynlighet har kommet til Norge ved hjelp av tilfeldige strømmer i Nordsjøen.

Ifølge World Register og Marine Species er manettypen mer vanlig i varmere strøk, mer konkret i Middelhavet, samt Mexico-kysten. Det er også gjort funn lenger nord i Europa nær Storbritannia og Belgia, men svært sjeldent i Norge.

Kan brenne kraftig

Marinbiolog Jan Helge Fosså ved Havforskningsinstituttet i Bergen sier til NRK at Pelagia noctiluc ikke er farlig for mennesker, men at den kan brenne kraftig.

– Hvis man er allergisk bør man oppsøke lege. For øvrige som blir brent, fins det mange salver på apoteket som kan lindre smerten, sier Fosså.

Han bekrefter at maneten kommer fra sydligere strøk, og er mest vanlig i middelhavsområdene, samt Rødehavet. Ifølge hans register er maneten observert så langt nord som Danmark og De britiske øyer.

Nå fins den også i Kristiansund.

Manet kristiansund
Foto: Nils Aukan