Hopp til innhold

Skredekspert om Mannen-skredet: – Raser innen kort tid hvis det kommer regn

Sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS sier til NRK at nedbørsmengdene blir utslagsgivende for når Mannen-skredet blir utløst.

Åknes tafjord mannen

– Fjellpartiet virker å være veldig ustabilt, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS

Foto: Åknes/Tafjord Beredskap IKS

En hel kommune har blitt satt i full beredskap etter at Åknes/Tafjord Beredskap IKS onsdag varslet skredalarm ved fjellet «Mannen» i Rauma kommune.

Tidligere har det blitt estimert at mellom 10-40.000 kubikk med stein kunne rase ut.

Mannen rauma

Trykk på pilen oppe til høyre for å se forstørret versjon av Åknes/Tafjord Beredskap IKS sin situasjonsrapport fra Mannen.

Foto: Åknes Tafjord beredskap

I den nyeste statusrapporten fra beredskapssenteret kommer det derimot frem at hele 120.000 kubikk med stein - altså tredobbel mengde - kan rase.

Derfor har Rauma kommune nå evakuert to gårder, samt stengt toglinjen i Romsdalen, i frykt for at skredet kan treffe boligene og/eller befolkningen.

Kan rase innen kort tid

Men når kommer Mannen-skredet?

Onsdag kveld sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS til NRK at alt avhenger av nedbørsmengdene.

– Det er ikke mulig å si eksakt når skredet kommer, ettersom bevegelsene i fjellet ikke øker på dette tidspunktet - slik det gjorde i helga da det regnet. Likevel virker fjellpartiet å være såpass ustabilt, at dersom det kommer mye nedbør så kan det rase i løpet av de kommende dagene, sier Blikra.

«Mannen» i Rauma er ett av de mest overvåkede fjellpartiene i landet. Radar og annet måleutstyr er permanent plassert i fjellsida for å varsle om nye bevegelser.

I starten av oktober ble det varslet om fare for skred, og for kort tid siden ble det klart at det fremdeles var fare forskred.

Se DIREKTE fra Mannen i Rauma under:

NRK har noen små tekniske problemer, så det kan hende du får problemer med videoavspillingen en liten periode.

(Saken fortsetter under videoen)

Mannen i Romsdal

Vanskelig å beregne mengden stein

– Hvor stor er sjansen for at skredet treffer gårdene eller annen bebyggelse i området?

– Det er vanskelig å si, fordi det er vanskelig å estimere hvor mye stein som raser ned. I tillegg er det vanskelig å anslå hvor skredet tar veien. Kartet i statusrapporten (til høyre), viser det potensielle nedslagsfeltet, sier Blikra.

Sjefgeologen sier de først kan beregne tidspunktet for raset når bevegelsene i fjellpartiet begynner å akselerere time for time.

I dette området vil Mannen rase

Trykk på pilen oppe til høyre for å se forstørret versjon av Åknes/Tafjord Beredskap IKS sin situasjonsrapport fra Mannen.

Foto: Åknes Tafjord Beredskap IKS

Samtidig toner han ørlite ned dommedagsprofetiene som mediene gir inntrykk av.

– Husk på at selv om det er 120.000 kubikk som kan rase, så er dette tredve ganger mindre enn de minste av de såkalte «katastrofeskredene».

Evakueringen er også et resultat av at beredskapssenteret kun har et måleinstrument som skal dekke hele fjellet. De har ikke mulighet til å detaljovervåke hver enkelt stein.

– Måleren ligger nede i dalføret, og dersom det blir strømbrudd så mister vi muligheten til å overvåke fjellet. Derfor er det best å være på den sikre siden, sier Blikra.

Evakuert

Mannen som kan rase i Romsdal

Fjellet Mannen i Rauma kommune.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

I ei pressemelding fra Rauma kommune opplyser ordfører Lars Olav Hustad og Åknes/Tafjord Beredskap IKS at de stenger toglinjen i Romsdalen. I tillegg blir to gårder evakuert.

– Bro over elva ved Lyngheim vil også bli stengt, noe som innebærer at flere husstander/fritidsboliger på samme side av elva evakueres, skriver Rauma-ordfører Lars Olav Hustad i en pressemelding.

Rauma kommune vil bistå de berørte beboerne med midlertidig bosted. Ettersom toget blir stanset, setter kommunen inn busstransport for publikum.

Politiet har sendt folk til Rauma og i tillegg satt stab i Kristiansund. De er fornøyde så lenge folk og dyr blir evakuerte i tide.

– Vi er i jevnlig kontakt med Fylkesmannen, kommunen, geologer og NVE. Vi holder hverandre oppdatert slik at vi kan sette inn de tiltakene som er nødvending, forteller politimester i Nordmøre og Romsdal, Arnstein Nilssen.

Politi lyngheim mannen

Politi utplassert ved Lyngheim-broa i Rauma, nær Mannen onsdag kveld.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Se tidligere reportasjer om «Mannen» HER:

Rørslene i fjellet Mannen held fram i same fart som før, og i dag var geologar på synfaring i helikopter.
Nye radarmålingar viser at fjellpartiet i Mannen har flytta seg endå meir dei siste 10 dagane. Frå i dag er det full radarovervaking av det rasutsette området i Romsdalen.
Nye målingar viser at 40.000 kubikk stein kan rase ut i løpet av kort tid, ved det rasfarlege fjellpartiet Mannen i Romsdal.