Skodjeordføreren: – Alt tyder på at det går mot en fusjon med Ålesund

Skodje kommune er et langt skritt nærmere sammenslåing med Ålesund etter formannskapsmøtet onsdag.

Dag Olav Tennfjord
Foto: Trond Vestre / NRK

Med fem mot 2 stemmer gikk politikerne i formannskapet inn for ei samanslåing med Ålesund - der også Sandøy og Haram kan bli med dersom disse to kommunene vedtar det samme.

Ordfører Dag Olav Tennfjord (H) tror det går mot en sammenslåing med Ålesund.

– Sånn som situasjonen er nå med innstillinga fra formannskapet og signalene som har kommet fra partiene, så tyder alt på det, sier Dag Olav Tennfjord.

– Vi ser jo også at innstillinga fra formannskapet i Sandøy er relativt klar i favør Ålesund, og det ser vi veldig positivt på.

– Bør ikke gi opp Ørskog og Stordal

Skodje formannskap

Et flertall i formannskapet i Skodje ønsker en sammenslåing med Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

Skodje har hatt et alternativ til, og det er det såkalte landkommunealternativet med Skodje, Ørskog og Stordal som en felles kommmune. Men her havarerte forhandlingene. Flertallet vil ikke bruke mer tid på dette alternativet mens KrF og Senterpartiet mener Skodje fortsatt bør jobbe for å finne en løsning. Senterparti-politiker Karoline Stette vil heller satse på dette en å gå til Ålesund.

– Det er veldig usikkert hvor mange kommuner som blir med i nye Ålesund kommune. Det har skjedd mye de siste ukene, og jeg har fortsatt tro på at det kan komme på plass en avtale for landkommunealternativet dersom det er en vilje hos alle parter, sier Karoline Stette.

– Frykter du Skodje alene med Ålesund?

– Ja, jeg vil vel si at det er det alternativet jeg kan tenke meg aller minst.

Argumenter for Ålesund

Men ordføreren mener det er mange argumenter som taler for at Skodje går mot Ålesund.

– Vi er jo en integrert del av en bo- og arbeidsmarkedsregion med Ålesund, og vi ser nå at det begynner å bli et behov for en funksjonsdeling. Det vil Skodje ha stor nytte av, men også Ålesund, sier Dag Olav Tennfjord.

– Men er landkommunealternativet med Skodje, Ørskog og Stordal helt dødt?

– For Skodje sin del så er det ikke lagt frem noen avtale om dette, og med den tidsfristen vi har så har jeg veldig liten tro på at det kommer opp noe nytt reelt alternativ før kommunestyremøtet 29.januar