Kastet fartsgrenseskiltene på havet

Trafikken på Atlanterhavsvegen har økt så kraftig at politiet fant det best å sette ned fartsgrensen. Men noen har blitt kraftig provosert over de reduserte fartsgrensene og har kastet skiltene på havet.

Trafikkskilt

Her i sjøen ved Atlanterhavsvegen fant Jostein Seljehaug et av skiltene som er blitt fjernet fra Atlanterhavsvegen.

Foto: Jostein Seljehaug

Atlanterhavsvegen på Nordmøre har status som nasjonal turistveg. Dette har ført til en enorm trafikk av både norske og utenlandske turister. I sommer er deler av området blitt rustet opp med spektakulære utsiktspunkt og tilrettelagte stier og broer i naturområdet.

Tidligere var fartsgrensen 80 kilometer i timen. I turistkaoset som oppsto i sommer er fartsgrensen satt ned til 50 kilometer i timen.

Flere nestenulykker i kaoset

Det var politiet som vedtok å sette ned fartsgrensen etter flere nestenulykker. Politiet fryktet at turistkaoset skulle føre til alvorlige ulykker på stedet.

Ja, operasjonslederen på politivakta besluttet å sette ned fartsgrensen 28. juli klokka 17.00. Dette vedtaket ble senere bekreftet av politimesteren, opplyser operasjonsleder Leif Olav Brevik til NRK.

Trafikkskilt

I denne grøfta lå både betonglodd og stangen til skiltet.

Foto: Jostein Seljehaug

– Dette er hærverk

Det er midlertidige skilt som er blitt kastet på havet. Skiltene skal fjernes når turistsesongen er over til høsten. Dermed satset man på at det skulle være nok at skiltene ble festet med betonglodd.

Tre ganger i løpet av sist helg er skilt med redusert fartsgrense revet ned. Et av skiltene havnet på sjøbunnen, mens ett ble funnet i fjæresteinene.

– Fjerning av trafikkskilt er helt klart å regne som hærverk. Og uten skilt kan man jo heller ikke regne med at folk vet om hvilken fartsgrense som gjelder, sier Brevik.

Skiltene boltes fast

Vanligvis er fartsgrensen 80 kilometer i timen på strekningen. Nå i turistsesongen er fartsgrensen satt ned til 50 fra området ved den gamle bomstasjonen til parkeringsplassen ved turiststedet Håholmen.

Nå skal skiltene boltes fast slik at det må brukes verktøy om de skal fjernes, sier byggeleder Roar Vikhagen i Statens vegvesen til lokalavisen Tidens Krav. Det var denne avisen som først omtalte saken.

Vet ikke hvem som står bak

Foreløpig vet verken vegvesenet eller politiet hvem det er som er blitt så provosert av den nedsatte fartsgrensen at de har valgt å fjerne skiltene og kaste dem på havet. Både politiet og vegvesenet sier at det kan oppstå trafikkfarlige situasjoner som følge av skiltnedrivingen.

– De som fjerner skilt bør tenke på at skiltene er satt opp for å unngå alvorlige trafikkuhell, sier Vikhagen til Tidens Krav.

Ifølge politiet skal det nå være kommet nye, midlertidige skilt på strekningen.

Atlanterhavsvegen

Dette er Storseisundbrua på Atlanterhavsvegen-

Foto: Jarle Wæhler (jw), Turistveg / Jarle Wæhler (jw), Turistveg