NRK Meny
Normal

Skattejakt i Middelhavet

Det er selveste guttedrømmen som går i oppfyllelse i sommer. Da skal han og miniubåten jakte etter arkeologiske skatter på bunnen av Middelhavet.

Daniel Nordström

Daniel Nordström gleder seg stort til sommerens eventyr i Middelhavet. Finner han vin eller fiskesaus?

Foto: Roar Halten / NRK

Daniel Nordström fra kristiansundsfirmaet Atlanteco AS kan knapt vente. Om kort tid reiser han til Sicilia med ubåten for å dykke etter eldgamle krukker på havet bunn. Krukker som kan inneholde spennende saker fra fortida.

– Det blir veldig spennende og jeg gleder meg virkelig. Dette blir noe helt annet enn det jeg jobber med til vanlig, sier Daniel Nordström.

Til daglig har han oppdrag for oppdrettsanlegg og oljenæringa med miniubåten. 2000 år gamle krukker blir noe ganske annet enn fisk og olje.

Miniubåt

Miniubåten skal snart dykke ned i dypet og fjernstyres slik at den finner det gamle skipsvraket nord for Sicilia.

Foto: Roar Halten / NRK

Vinjakt i dypet

Like nord for Sicilia ligger et gammelt skipsvrak som er målet for kristiansunderen. Miniubåten kan dykke ned til 300 meter, og ved vraket skal ordentlige arkeologiske utgravinger skje.

– Krukker er tatt opp fra vraket tidligere. Ingen av dem har hatt noe innhold. Oppgaven nå blir å prøve å finne krukker med innhold som kan analyseres, forteller Nordström.

Håpet er å finne krukker med 2000 år gammel vin! Om de ikke inneholder fortidens edle dråper, kan de forhåpentligvis inneholde noe ganske annet.

– Man vet at en helt spesiell fiskesaus var populær den gang. Kanskje det er dette vi vil finne, undres Nordström.

Fisk i oppdrettsanlegg

Miniubåten brukes ofte til å fotografere i fiskeoppdrettsanlegg.

Foto: Atlanteco AS

Myndighetene med på laget

Kristiansunderen forsikrer at all dykking skjer på lovlig vis.

– Både italienske styresmakter og italienske arkeologer skal være med på skattejakten. Dette blir et spennende oppdrag, et eventyr, smiler han.

Den vesle ubåten til 500.000 kroner er så liten og snerten at den kan trilles med nesten over alt. Så spørs det hva den kan oppdage på havets bunn i sommer.

Sjå TV-saka:

Dei som arbeider under vatn er på jakt etter nye oppdrag. 
I Kristiansund har eit lite firma fått ein jobb av det meir eksotiske slaget. No går turen til Sicilia.