Hopp til innhold

For dårlig vær til å hente ut mann og kvinne fra Tafjordfjella

Mannen og kvinnen i 40-åra fra Sunnmøre, som er værfaste i Tafjordfjella, kan tidligst bli berget ut mandag. Politiet opplyser at det er for sterk vind i dag.

Danskehytta i Tafjordfjella

ARKIVBILDE: På formiddagen lille julaften fikk de tatt seg til en sikringsbu ved Danskehytta (på bildet), som tilhører Ålesund og Sunnmøre Turistforening (ÅST).

Foto: Eva Jeanette Johnsen Den Norske Turistforening

Det var natt til onsdag at paret ble overrasket av dårlig vær og måtte grave seg ned i en snøhule. På formiddagen lille julaften klarte de å ta seg inn i en sikringsbu ved Danskehytta, som tilhører Ålesund og Sunnmøre turistforening.

– Det var en strabasiøs tur i timene før de gravde seg ned i snøhulen. Paret gikk i 22 timer og de er fortsatt slitne. Det kunne ha gått mye verre med dem, sier operasjonsleder ved Gudbrandsdalen politidistrikt, Geir Stavheim.

Han har pratet med de to i dag, og sammen har de blitt enige om å vente til mandag formiddag med å hente dem ut av fjellet.

Sikringsbua ved Danskehytta

Slik så det ut på sikringsbua i påska 2015. 50 meter unnna ligger hovedhytta.

Foto: Knut Starheim

Spiste julemat

– Paret har det etter forholdet bra. De har ved til å fyre med og de har nok mat, sier Stavheim. Mobiltelefonene lader de ved hjelp av solcellepanel.

Lørdag gikk de to tilbake til snøhulen for å hente pulken sin. I den lå det julemiddag og Stavheim sier at de fikk spist julemiddag i går kveld.

Sunnmørsposten har vært i kontakt med paret på sms og til avisen skriver de at planen var å ankomme Danskehytta lille julaften og returnere til bebyggelsen enten 1. 2. eller 3. juledag.

Måtte avbryte redning

Lørdag forsøkte en snøscooterpatrulje å hente dem ut fra fjellet, men måtte avlyse aksjonen på grunn av dårlig vær. Søndag er det så mye vind i fjellet, at det er bestemt at redningsaksjonen ikke kan settest i gang før mandag formiddag.

– Planen er at vi kjører så langt vi kommer innover med snøscooter og de to som er værfaste må ta seg frem til scooterne. De møtes ca. på midten mellom Danskehytta og Grotli, sier Stavheim.