NRK Meny
Normal

«Lille Stortinget» på Fagerlia

– Dette synes jeg er kjempespennende og utrolig godt at skolen setter kommunereform og politisk arbeid på dagsorden. De sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner da han besøkte Fagerlia videregående skole i Ålesund i formiddag,

Jan Tore Sanner

'Statsminister' Lisa Norlèn og regional og inkluderingsminister Ane Halsebakke Hoff fortalte Jan Tore Sanner om prosjektet.

Foto: Trond Vestre

Det er elevene selv ved Fagerlia videregående skole som har invitert kommunalminister Jan Tore Sanner til debatt om demokrati og kommunereform.

– Dette handler om dagens unge. Det er de som skal leve lengst i kommunene og det er de som kan ta litt styring på hva som skal skje på Sunnmøre. Jeg er sikker på at mange voksne politikere vil lytte til hva ungdommen har så, sier Sanner.

«Lille Stortinget»

Skolen har samtidig gjennomført et prosjekt og rollespill som heter «Lille Stortinget».

«Statsminister» Lisa Norlèn og «regional og inkluderingsminister» Ane Halsebakke Hoff fortalte om prosjektet:

– Dette er et godt opplegg som Stortinget har startet nettopp for å gi de unge en fornemmelse av hva det betyr å sitte på Stortinget, hvilke beslutninger kan man ta som politiker og hvordan systemet fungerer.

Elevene ved Fagerlia har valgt et «Lille Stortinget» og utnevne en mindretallsregjering. Kommunalministerens klare råd til mindretallsregjeringen var å lytte til hva Stortinget mener

– En mindretallsregjering er avhengig av støtte i Stortingets. Det hjelper ikke hva en mindretallsregjering foreslår, dersom den ikke får støtte i Stortinget, sier Sanner.

«Statsminister» Lisa Norlèn og «regional- og inkluderingsminister» Ane Halsebakke Hoff håper på tøffe diskusjoner.

– Vi har mange saker vi skal diskutere. En del artige og en del kontroversielle som vi håper skal skale litt debatt og engasjement, sier de to.

Det er 1.klassingene som utgjør Stortinget. Og "regjeringen" må overtale opposisjonen til å være med på vedtak.

– Det blir å forsøke å snakke til 1.klassingene i kantina. Og det kan bli veldig artig, sier ministrene.

– Og plutselig kan det bli mistillitsforslag, skyter Jan Tore Sanner inn.

– Ja det kan det bli. Vi har hørt om det. Derfor sparer vi de vanskeligste sakene til de siste dagene, humrer de to ministrene.

Blant sakene som skal opp er blant annet medlemskap i EU og den kommende kommunereformen.