Skal inspirere unge til å bli fiskere

I dag får 1000 tiendeklassinger lære mer om den norske fiskeflåten under arrangementet «Fiskeflåtens Ungdomsmønstring» i Ålesund.

Cathrine Tøsse

Cathrine Tøsse skal fortelle om hvilke muligheter unge har som fisker i dag.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Å sitte på et kontor passer ikke meg, sier Cathrine Tøsse.

I dag får 1000 tiendeklassinger lære mer om den norske fiskeflåten under arrangementet «Fiskeflåtens Ungdomsmønstring» i Ålesund.

Cathrine Tøsse har arbeidet som fisker på små og store fiskefartøy, og vært læring på trål

– Jeg skal forteller om veien jeg har gått og mulighetene fremover, sier Tøsse.

Bak arrangementet står Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag (Surofi), Møre og Romsdal Fiskarlag, Aalesunds Rederiforening og Fiskerifaglig opplæringskontor for Møre og Romsdal (FiskOK).

– Mye fri og penger veier opp når man er ung

Formålet med Fiskeflåtens Ungdomsmønstring er å formidle at fiskeflåten bidrar til store muligheter for å sikte seg inn mot mange spennende jobber innenfor fiskerinæringa både om bord og på land. Tøsse sier det er flere fordeler med å jobbe på sjøen.

– Man er mye borte, men til gjengjeld så har man mye fri og man har penger når man kommer hjem. Det veier opp i hvert fall når man er ung, sier Tøsse.

De som underviser i fiskerifag på de videregående skolene i Ålesund, Herøy og Fræna er ikke er fornøyd med utstyret de har til rådighet for å vise elevene hvordan fiske drives i dag.

LES OGSÅ:
Krever bedre utstyr til fiskeriutdanninga

Det kjenner Cathrine Tøsse seg igjen i.

– Det forstår jeg, det er ting som er utdatert, og det er forskjell på hva du lærer på skolen og i virkeligheten, sier hun.

Selv om Tøsse har likt jobbet som fisker, studerer hun nå Biomarin Innovasjon på Høgskolen i Ålesund.

– Jeg vil ikke være fisker til jeg er 50 år, og med denne utdannelsen kan jeg jobbe med oppdrett og det er mer nyskaping og videreutvikle fartøy, sier Tøsse.