Hopp til innhold

Skal forhindre at Astrid får flere beinbrudd

Hvert år får over 50.000 nordmenn beinbrudd uten å vite at de lider av beinskjørhet. Nå er sju sykehus med på et forskningsprosjekt som skal forhindre nye beinbrudd hos pasientene.

Solveig Solberg og Astrid Vea Mork

Astrid Vea Mork ante ikke at hun hadde beinskjørhet. Nå blir hun nøye oppfulgt gjennom et forskingsprosjekt. Her er hun sammen med sykepleier Solveig Solberg på Molde sjukehus.

Foto: Roar Strøm / NRK

Astrid Vea Mork

Astrid Vea Mork har blitt lite hemmet av benskjørheten, men håper at hun slipper flere brudd.

Foto: privat

Astrid Vea Mork (68) fra Eide hørte et smell i ryggen da hun måkte snø i fjor vinter. Etter noen dager ble det vondt å sitte, og hun oppsøkte lege. Bilder fra MR viste at hun hadde et brudd i ryggen.

– Jeg tenkte bare at det var et hendig uhell, sier 68-åringen. Det trodde ikke fastlegen, som sendte henne til sykehuset for å måle beintettheten. Da hadde hun hatt nok et brudd. Målingen viste at Mork lider av beinskjørhet.

– Jeg hadde ingen mistanke om at jeg var beinskjør. Det var noe som alle andre var, men ikke jeg, sier Mork. Hun blir nøye fulgt opp av Molde sjukehus gjennom et forskningsprosjekt i tre år. Blant annet får hun påfyll av kalk. Håpet er at det skal bedre beintettheten.

Beinskjørhet

Prosjektet der syv sykehus i landet deltar, skal forhindre at de med beinskjørhet brekker bein.

Foto: Roar Strøm / NRK

Risiko for å dø

Mork er ikke alene om å ha sykdommen. Ca 50 000 nordmenn over 50 år lider av beinskjørhet. Legene retter opp, gipser og opererer bruddene, men nå skal fokuset rettes mer mot forebygging. Sju sykehus er med i et forskningsprosjekt, deriblant Molde sjukehus.

Jens-Meinard Stutzer

Jens-Meinard Stutzer er sjef for ortopedisk avdeling ved Molde sjukehus.

Foto: Roar Strøm / NRK

– Det kan faktisk redde menneskeliv, fordi mange av pasientene har økt risiko for å dø, sier Jens-Meinard Stutzer. Han er sjef for ortopedisk avdeling ved Molde sjukehus.

Etter et hoftebrudd dør 30 prosent av pasientene innen et år. Stutzer tror at forebygging kan redde mange av pasientene.

Unngå flere brudd

Pasienter som får behandling i tide, kan bli helt frisk av beinskjørhet.

– Jeg ble oppdaget tidlig. Håpet er å slippe å få flere brudd. Det er jo bruddene som er plagsomme. Hele vitsen med prosjektet er å hindre at gamle sprø damer bryter lårhalsen stadig vekk, sier Mork.