NRK Meny
Normal

Skal bli lettere å mellomlande

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) jubler over at det nå blir innført ei prøveordning slik at det blir enklere for passasjerer som kommer til Norge og skal videre med innenlandsfly.

Fly tar av frå Flesland

Nå skal det bli mindre stress for folk som flyr innenlands.

Foto: Avinor

Torill Ytreberg

Torill Ytreberg sier det er gledelig at det endelig kommer en prøveordning som gjør at folk slipper å gå gjennom sikkerhetskontrollen flere ganger.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Fra neste år slipper du å hente bagasjen for deretter å gå gjennom alle toll- og innsjekkingsprosedyrer på nytt. Dette har næringslivet presset på for å få gjennom.

– Unødig tidsbruk

Torill Ytreberg som er regiondirektør i NHO i Møre og Romsdal, sier det er gledelig at dette nå skjer.

– Det er veldig viktig, spesielt for folk som bor i distriktene og som reiser over Gardermoen. Den store fordelen er når du kommer fra utlandet slipper du å ta igjen bagasjen på Gardermoen for så å sjekke inn på nytt, gå gjennom sikkerhetskontrollen for så å reise videre, sier hun.

– Det sier seg selv at det medfører veldig mye stress og unødig tidsbruk, sier hun.

Næringslivet og bedrifter med hyppige reiser til utlandet har presset på for å få slippe å gå gjennom sikkerhetskontrollen to ganger.

– Vi og flyselskapene har fått mange henvendelser om akkurat denne problemstillingen. Derfor har man jobbet med dette i flere år, så langt tilbake som i 2008, forteller hun.

Permanent løsning

Ytreberg sier at dette har vært et omstridt tema.

– Vi har hatt inntrykk av at Finansdepartementet har sett at dette er nødvendig, mens Tolldirektoratet har strittet imot. Regjeringen lovte dette i regjeringserklæringen, og nå kom det, sier hun.

Dette er en prøveordningen fra 2015, men Ytreberg tror det blir permanent.

– Vi ser at både Finland og Sverige innførte prøveordningene, og dem har det permanent på hovedflyplassene, og med veldige gode resultat. Så hvorfor skulle ikke det fungere i Norge, sier hun.