Hopp til innhold

Kun spilt sammen fire ganger før – fredag åpner de Jugendfest

Fjøresteins-metallbandet Skaarv er klare til å åpne Jugendfest og blåse taket av stadion i Ålesund. Med sludge metall skal de åpne foran de godt over 20.000 publikummerne som er ventet på festivalen.

SKAARV

Metallbandet SKAARV fra Harøya åpner Jugendfest. Fra v. Kurt Idar Harnes, Øyvind Vasstein, André Peter, Frank Ulla og Arne Martin Harnes.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Metallbandet fra Harøya steg ut skoddehavet en fuktig lørdagskveld i 2010, og fikk sin ilddåp som liveband under Sandøy Rock i 2013. Siden den gang har bandet allerede rukket å varme opp for meritterte band som «Sahg» og «Audrey Horne». Og i kveld åpner de Jugendfest i Ålesund.

– Er dere nervøs?

– Skal vi svare ærlig?

– Vi lover hvert fall at vi skal sprudle, humrer bandet.

Gjørmete og brunt

Bandet består av Kurt Idar Harnes, Øyvind Vasstein, André Peter, Frank Ulla og Arne Martin Harnes. Og musikkstilen sludge metal forklarer de slik:

– Hvis du tenker at det er gjørmete, og ganske brunt, og en god dash med tare, så får du på en måte vår snert, sier Peter, som er en av de fem bandmedlemmene i Skaarv.

Skaarv er et metalband fra Harøy ytterst på den værharde mørekysten. Deres egne form for sludge metal er som skapt for å trenge gjennom en massiv vegg av kuling og sjøfokk. Lyden avSkaarv er som hamra ut av fjøresteinene. Et motangrep på det ørededøvende brølet fra havet, der hver låt er en kamp mot naturkreftene.

NRK P3 Urørt

Kommer fra rikt musikkmiljø

Kurt Idar Harnes har holdt på en stund med tungrock og mener Harøya har et rikt musikkmiljø.

– Det har i alle fall et bra musikkmiljø fra tidlig 80-tall. Så har det selvsagt dabbet av, men så har det tatt seg opp igjen. Harøya har nok fostret opp en ti-tjuetalls band.

I februar kom bandet med sin debut-EP «Seed of Justice». Øyvinds Vasstein lager musikken.

– Jeg vet ikke hvor jeg henter inspirasjonen fra. Det er kanskje noe innebygd aggresjon som må få utløp. Det blir bare til på en eller annen måte. Jeg tenker ikke over det.

Kun femte gangen de spiller sammen

Trommisen, Arne Martin Harnes, tror han skal klare å holde styr på resten av bandet selv om tumleplassen på scenen fredag er mye større enn de er vant med.

– Vi får ta det på telepati, sier han.

Men bandet mener at dette blir uansett full druser – selv om de ikke har all verdens med erfaring fra å stå sammen på scenen.

– Det er faktisk kun vår femte konsert sammen, så for oss så er det veldig spesielt å få muligheten til å starte festen i kveld, sier Frank Ulla.

Ein av Noregs mest kjende artistar akkurat no, Kygo, står på scena i Ålesund i kveld. Alle dei 24-tusen billettane til fredagens konsertar er utselde.