NRK Meny

Omstridd sjukehusdirektør flytter

I går la sjukehusdirektør Bjørn Engum frem den omstridde planen om sykehusene på Nordmøre og i Romsdal. Nå selger han huset i Molde og flytter til Østfold.

Sjukehusdirektør Bjørn Engum

Bjørn Engum har møtt kraftig kritikk for planen som innebærer nytt sykehus i Molde og en reduksjon i tilbudet i Kristiansund.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Artikkelen er flere år gammel.

Men sykehusdirektør Bjørn Engum gir seg ikke i jobben som direktør for Helse Nordmøre og Romsdal. Her har han tenkt å fortsette.

– Jada, huset er til salgs og kona har fått jobb på Hvaler som er hennes hjemkommune, forteller Bjørn Engum til NRK.

– Langvarig prosess

Pressekonferanse

Her legger direktør Bjørn Engum frem den kontroversielle innstillingen.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

I går la Bjørn Engum frem en plan for sykehusene som har vakt kraftige reaksjoner, særlig på Nordmøre. Tidligere ordfører i Kristiansund, Harald Stokke, karakteriserte planen som en krigserklæring. Nåværende ordfører, Per Kristian Øyen, sa at forslaget var det verste alternativet for Nordmøre. Bjørn Engum avviser at flyttingen har med reaksjonene å gjøre.

– Dette er en prosess vi har planlagt i mange år, sier Bjørn Engum til NRK.

Har stormet kraftig

Det har blåst kraftig rundt Bjørn Engum etter at han ble ansatt som direktør i Helse Nordmøre og Romsdal for 4 år siden. Men Bjørn Engum er vant til storm rundt seg. Han har blitt skjelt ut før i sjukehusstrider. Både i Helse Finmark der han ble kalt folkefiende av enkelte i striden og i Helse Sør før det der han til slutt trakk seg etter en opprivende strid.

– Vil stå løpet ut

Angrepa mot Bjørn Engum har vært harde fra sjukehusansatte i Kristiansund og kritikken mot han har vært tolka som mistillit. Mange på Nordmøre mener han har vært Moldes mann i sjukehuskrigen, men Engum vil stå løpet ut og fortsetter som direktør.

– Jeg kommer til å være direktør i Helse Nordmøre og Romsdal så lenge styret ønsker å ha meg der og så lenge jeg har helse og energi til å være med på det. Jeg har ingen planer om å forlate Nordmøre og Romsdal, sier Engum.

Blir pendler

Men Bjørn Engum selger huset i Molde og flytter til Østfold, men fortsetter i jobben som administrerende direktør i Helse Nordmøre og Romsdal, og det vil han gjøre som pendler.

– Ja, nå blir jeg pendler. Dette er planen. Det er helt sikkert, sier Engum til NRK.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.