Hopp til innhold

Siste dag for Grepa i Ørsta

Mandag er siste dag på jobben for de ansatte på den 101 år gamle Grepa-fabrikken i Ørsta.

Helkama Grepa
Foto: Janne-Marit Myklebust / NRK

Hjørnesteinsbedriften i bygdebyen på Sunnmøre blir lagt ned av sine finske eiere og 60 ansatte mister jobben. Uten jobb er det likevel ingen som blir.

Heldigvis er det gode tider. Samtlige har fått jobb i regionen, og slipper å flytte fra hus og hjem. Hadde dette skjedd for bare to år siden, ville det ha vært mye verre.

Slik sett kan en vel si at når bedriften først skulle legges ned, så var ikke tidspunktet det verste, sier tillitsvalgt for de ansatte i produksjonen ved Helkama Grepa AS, Harald Lade, til NTB.

Mørk dag

Likevel er mandagen en mørk dag i Ørstas industrihistorie. Grepa-fabrikken har vært en del av samfunnet i årtier. At det nå er kroken på døra er vemodig for mange.

Det har vært nok å gjøre på fabrikken helt til det siste, men ifølge administrerende direktør Are Berg var de økonomiske utsiktene slik at eierne ikke fant det forsvarlig å fortsette driften. Produksjonen skal ikke flyttes og fortsette et annet sted, men navnet Grepa er bortleid og vil fortsette i handelen som Hoover Grepa.

Både tillitsvalgt Harald Lade og administrerende direktør Are Berg har jobb å gå til også tirsdag. Lade er, i likhet med flere av sine Grepa-kolleger, ansatt i Ulstein Elektro i Ulsteinvik.

Nå blir det skipselektro i stedet for komfyrelektro for ham. Are Berg skal i noen måneder forestå oppryddingen i lokalene i Ørsta.

Helkama Grepa holdt til i leide lokaler som skal ryddes og klargjøres for nye leietakere.

Helkama Grepa i Ørsta blir lagt ned.
Foto: Brede Røsjø / NRK

Kjellerbedrift

Komfyrepoken på Sunnmøre ser ut til å være definitivt over. Den som startet Grepa-fabrikken var Karl Johan Mjelva (født 1871) fra gården Mjelva et par kilometer øst for Åndalsnes i Romsdal.

Han giftet seg med en velstående kvinne, Julie Saug. De kjøpte sammen det relativt nye Union Hotel i Geiranger, som fortsatt er i familien Mjelvas eie.

Karl Johan Mjelva var, ifølge Anne Grethe Bj. Eriksens gjennomgang av Grepas historie, en driftig mann med god fantasi.

Spiren til den elektriske komfyren kom omtrent samtidig med at Sunnmøre fikk elektrisk strøm. I Ørsta fikk Mjelva garantier for 12 kW om dagen og 12-13 kW om natta. Derfor la han fabrikken dit.

Ut fra en forsiktig start og beskjedne hjelpemidler vokste det en moderne komfyrfabrikk og et kjent varemerke. Grepa-navnet skulle stå for kvalitet. Det er nok også årsaken til at Hoover har leid navnet.

Den siste, ekte Grepa-komfyren passerer samlebåndet i Ørsta før arbeidstida er slutt mandag.