Hopp til innhold

- Jeg er spent på hva som møter meg etter døden

– Jeg er ikke redd for å dø. Jeg er jo journalist, og er veldig spent på hva som møter meg etterpå. Simon Flem Devold er rammet av uhelbredelig kreft.

Simon Flem Devold

Simon Flem Devold har kjempet for barns rettigheter i en årrekke. Nå er han alvorlig kreftsyk. - Jeg er spent på hva som møter meg etter døden, sier han til NRK.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Til tross for sykdommen redigerer Simon Flem Devold fortsatt spalta «På skråss» i Aftenposten. Her er han kjent som en sterk forsvarer av barns rettigheter. Selv vokste han opp i Ålesund, og ble kjent som journalist i Sunnmørsposten, som forfatter, kunstner og musiker.

– Jeg har fått en type kreft som ikke kan stoppes. Legene jobber for å hindre spredning. Kreften har spredd seg, men jeg får medisiner og strålebehandling, forteller Simon Flem Devold i et intervju med NRK.

– Har legene sagt noe om hvor lang tid du har igjen?

– Nei, de vil jo ikke si noe om det. Heldigvis. Sånt skal vi ikke vite. Jeg har ikke fått vite noe om selve slutten, og på en måte vil jeg ikke vite det helt sikkert heller. Men jeg får nok vite det når det virkelig nærmer seg, sier Devold.

– Får et kraftig jazzmiljø i himmelen

Allerede på 50-tallet ble Simon Flem Devold, eller Helge som han hette da, anerkjent som en av Norges fremste jazzmusikere innen sin sjanger. Det er swingjazz som har stått hans hjerte nærmest.

– Vi er en del jazzmusikere, og jeg er sikker på at vi skal ha et kraftig og godt jazzmiljø i himmelen. En del av dem har gått i forvegen. Og jeg tror at noen av dem har begynt å forberede tiden da vi skal møtes, sier han.

Simon Flem Devold

Simon Flem Devold i 1965. Han var da kjent som jazzmusiker og som journalist i Sunnmørsposten.

Foto: Storløkken, Aage / SCANPIX

– Ikke redd for å dø

NRK møter Simon Flem Devold til et intervju som sendes i sin helhet i programmet «Under samme himmel», lørdag 25. juni klokka 07.35. Her snakker Simon Flem Devold om kreftsykdommen og om døden.

– Jeg er spent på hva som møter meg etter døden. Jeg har den gamle, barnslige tanken om at der er en himmel som tar imot oss, og den skal være adskillig mye bedre enn det som møter oss her på jorda. Og det er ikke verst, for jeg har hatt et veldig, veldig godt liv. Jeg har alltid hatt det godt. At livet skal bli enda bedre er fristende, sier Devold.

Men er ikke tanken på å forlate livet vemodig?

– Jo. Det føles veldig vemodig å skulle forlate de jeg er glad i. Jeg har en stor og god familie. Jeg har kone, 5 barn og 6 barnebarn. Det blir vanskelig å forlate dem. Men den tida kommer for alle. En gang skal vi alle dø.

– Jeg tenker på min mor. Hun snakket aldri om at hun skulle dø. Vi hadde forberedt en stor fest for å feire henne skikkelig i Ålesund da hun skulle fylle 90 år. To uker før fikk hun beskjed fra legen at hun hadde sterk helse og at alt så bra ut. Da glapp det ut av henne at hun ville feire 90-årsdagen i himmelen. Like før denne dagen døde hun fredelig og rolig og mett av dage. Vi feiret begravelse i stedet for 90-årsdag. Det var en veldig fin feiring, sier Simon Flem Devold.

– Må koste mye

Simon Flem Devold har mottatt en rekke priser, ikke minst for sin innsats for barn. Allerede i 1965 fikk han Hirschfeldtprisen, for økt forståelse og samfølelse mellom samfunnsgrupper. Senere har han fått Kongens fortjenstmedalje i gull, Brobyggerprisen, Åpenhetsprisen og Barnehelseprisen, blant mange andre.

Når han nå selv møter den alvorlige kreftsykdommen, er han ikke bare opptatt av hva dette betyr for ham selv. Han har også stilt spørsmål ved ressursene som brukes for å holde ham frisk.

– Jeg sier til legene at dette må jo koste utrolig mye. Men de sier bare at jeg skal ta det med ro. De sier at jeg har betalt gjennom et langt liv, sier Simon Flem Devold til NRK.

Hele intervjuet med Simon Flem Devold kan du høre i programmet «Under Samme himmel», på NRK P1, lørdag 25. juni klokka 7.35.